SMS Lån - Ansök online enkelt och smidigt

Jämför SMS-lån bland flera olika finansinstitut och långivare
Visa SMS-lånen

Nätets bästa lista på lån med kort återbetalningstid

 

sms kredit godkändLån med kort återbetalningstid och relativt små lånebelopp kallas ofta för sms-lån eller mobila lån eftersom du i många fall kan ansöka om lån och få ditt beslut via sms. Andra namn på sms-lån är mikrolån och smålån och dessa lån har gemensamt att det går mycket fort att få en låneansökan beviljad.

Vi har sammanställt en lista nedan med de pålitligaste aktörerna inom så kallade sms-lån. Om du ser att en bank saknas eller att informationen inte stämmer, tveka inte att kontakta oss via vårt formulär så ska vi se till att åtgärda detta fortast möjligt.

SMS lån blev snabbt populär efter sin introduktion år 2006

Sms-lånet kom till Sverige år 2006 efter att det blivit mycket populärt i delar av Europa. Sedan dess har antalet lånebolag som erbjuder olika typer av krediterbjudanden ökat markant, från ett fåtal långivare de första åren till över 30 aktörer på den svenska marknaden idag.

Tack vare lånemarknadens expansion har också konkurrensen mellan olika lånebolag blivit skyhög. Resultatet är att långivarna slåss om kundernas gunst med hjälp av allt mer fördelaktiga villkor, räntefria lån och olika förmåner. Detta drar du som låntagare stor nytta av när du väljer och vrakar bland det stora utbudet av lån.

Mikrolån har flera fördelar för dig som låntagare:

  • Förhållandevis låga kostnader
  • Snabbt beviljande och utbetalning
  • Möjlighet att låna mindre summor
par som tagit snabblån
snabblån godkänt

Tänk på att SMS-lån ofta är en tillfällig lösning

Sms-lån och andra typer av snabblån består av mindre summor pengar jämfört med till exempel privatlån. En del långivare erbjuder så små lån som 500 kronor och det är sällan man ser sms-lån på mer än 10 000 kronor även om större summor erbjud hos vissa långivare.

Tanken med de små lånebeloppen är att de ska användas då man behöver ett litet tillskott i kassan. Exempelvis kan du ansöka om sms-lån när du fått en oväntat stor tandläkarräkning eller om du akut måste lämna in bilen på verkstaden.

I den engelsktalande världen kallas sms-lån för ”payday loans” eftersom återbetalningstiden oftast ligger på 30-45 dagar. Lånet är med andra ord bara tänkt att räcka fram till nästa månadsinkomst och är därför en tillfällig lösning när du har akut behov av pengar.

Oftast lätt att bli beviljad sms-lån

Eftersom lånesummorna är så pass små vågar långivare ta större risker när det kommer till sms-lån. Det innebär att man är rätt så generös med vilka personer som får sina låneansökningar beviljade – till exempel är det mycket lättare för dig med betalningsanmärkningar eller låg inkomst att bli beviljad ett litet lån än att få större lån beviljade av banken.

Ett lån med kort återbetalningstid kan därför ibland vara det enda alternativet när du är i behov av snabba pengar.

Ansökningsprocessen är enkel jämfört med vanliga banklån. Långivarna erbjuder i de flesta fall låneansökningar på sin webbsida, där du får fylla i dina personuppgifter och hur mycket du önskar att låna. Svaret kommer via e-post eller sms – ofta redan inom några timmar.

Hos många lånebolag finns också möjligheten att signera din låneansökan med hjälp av Bank-ID, och då behöver du inte fylla i några personuppgifter alls. Det gör hela ansökningsprocessen mycket säker och minskar risken för att någon ska komma över känslig information. Som en bonus går såväl ansökan som beslut om lån mycket fort eftersom långivarna direkt vet att du är den du utger dig för att vara och inte behöver bekräfta din identitet.

tid är pengar

Mikrolån och räntor

Det är inte ovanligt att media omtalar de räntor som förekommer vid sms-lån som ockerräntor. Ibland hävdas att räntorna ligger på flera tusen procent och att ett litet mikrolån därför riskerar att bli stort. Det är dock inte helt sanningsenligt eftersom de räntor som finns beskrivna i låneavtal alltid är årsräntor – den ränta du får betala om du betalar av ditt lån på 12 månader.

Anledningen till att räntorna vid sms-lån är högre än vid till exempel bolån och privatlån är att denna typen av långivning är tänkta att betalas tillbaka inom en månad. Bankernas lån däremot tar flera år att betala tillbaka. Därför är det ofta så att bankernas lån har lägre ränta men kostar mer i faktiska pengar, och därför inte nödvändigtvis är så fördelaktiga många tycks tro.

Många långivare som erbjuder sms-lån har också kampanjer där det första lånet är räntefritt. Det innebär att du som låntagare bara behöver betala tillbaka själva lånebeloppet och eventuella avgifter.

 

Ett räkneexempel med räntor

När du tar ett mikrolån på 2000 kronor och med 200% effektiv årsränta behöver du bara betala ungefär 330 kronor i ränta. Du betalar ju bara en tolftedel av den ränta som står i avtalet, eftersom den baseras på 12 månader och du betalar tillbaka ditt sms-lån på en månad.

Ett privatlån på 20 000 kronor och med 13% ränta kommer att kosta dig 2600 kronor i ränta – bara det första året. Med andra ord blir räntekostnaden knappt 220 kronor i månaden, vilket inte skiljer sig nämnvärt från lånets räntekostnad.

I de flesta fall där skyhöga räntor förekommer handlar det om veckolån eller microlån för bara ett par dagar. Även i dessa fall blir den egentliga kostnaden inte särskilt hög i slutändan eftersom du måste dela den effektiva räntan med 365 för att ta reda på vad räntekostnaden per dag blir.

UC och kreditvärdighet

Om du har läst på om mikrolån har du säkert stött på begreppet UC – och hört att det är dåligt att ansöka om lån hos långivare som är anslutna till detta.

UC står för Upplysningscentralen och är en central firma för kreditupplysning som används av alla svenska storbanker som SEB, Swedbank och Nordea. Att alla storbanker är kopplade till UC innebär att dina låneansökningar och din kreditvärdighet är tillgänglig för dessa. I vissa fall kan det försvåra din möjlighet till att ta ett lån, men det beror helt på omständigheterna. Det finns förstås långivare som inte använder sig av UC om du skulle ha problem med UC eller om du helt enkelt inte vill att dina kreditupplysningar ska synas där. Wikipedia har en utmärkt informationssida om kreditupplysning om du skulle vilja hitta mer information om ämnet.

Många låneansökningar kan försämra din kreditvärdighet

Om du bara ansöker om några få lån är det ingenting som påverkar din kreditvärdighet negativt. Det är om du ansöker om lån efter lån hos vitt skilda banker och lånebolag som det kan vara en varningssignal för de UC-anslutna bolagen. Anledningen är att många låneansökningar pekar på att din privatekonomi inte är stabil och banker och lånebolag blir därför mer restriktiva med att godkänna låneansökningar.

Skulle du planera att ansöka om många olika lån på kort tid – till exempel för att jämföra skräddarsydda räntor och avgifter – är det därför lämpligt att använda sig av andra kreditupplysningsbolag.

Många långivare använder sig av exempelvis Creditsafe och Bisnode när de vill ta reda på hur din kreditvärdighet ser ut. Dessa bolag är inte kopplade till de stora bankerna och din personliga information hålls anonym. De lån du tar via dessa kreditupplysningsbolag är därmed ingenting som påverkar din framtida förmåga till att ansöka om till exempel billån hos din vanliga bank, eftersom din kreditvärdighet hos UC inte påverkas.

Undvik att hamna i en skuldfälla

Det är mycket lätt att bli beviljad ett sms-lån. Ibland är det bara positivt eftersom det kan rädda dig från en besvärlig situation där du behöver en mindre summa pengar mycket snabbt.

Tyvärr finns det en risk att mikrolånets lättåtkomlighet gör att du ansöker om – och accepterar – fler sms-lån än du faktiskt klarar av att betala tillbaka. Då har du hamnat i en skuldfälla som det kan vara svårt att ta sig ur.

Låna bara om du absolut behöver

Det viktigaste är att inte ansöka om lån i onödan. Mikrolån är tänkta att betalas tillbaka inom 30-45 dagar och genom att följa din personliga betalningsplan håller du räntor och andra kostnader på en låg nivå.

Om du däremot misslyckas med att betala tillbaka ditt lån i tid riskerar du extrakostnader i form av dröjsmålsränta och påminnelseavgifter. Ett från början litet lån kan därför snabbt växa sig stort.

Lös inte gamla sms-lån med nya

Det är vanligt att man försöker betala av en obetald skuld genom att ta ett nytt lån. Resultatet blir att man ständigt ansöker om nya lån för att betala av det föregående, och risken är stor för att lånevillkoren blir allt sämre i takt med att kreditvärdigheten minskar.

Skulle ett obetalt sms-lån gå till inkasso är det därför en bättre idé att be om en personlig avbetalningsplan. Inkassobolagen är ofta mycket tillmötesgående eftersom de vill få skulden betald även om det tar några månader. Kostnaden blir rejält mycket lägre jämfört med om du tar nya lån för att betala av skulden och du riskerar inte att hamna hos Kronofogden så länge du följer avbetalningsplanen.

Ofta förekommande ord när du ansöker om sms-lån på nätet

När du ansöker om ett sms-lån är det viktigt att du förstår dig på de villkor som gäller. Ord som ”gäldenär” och ”amortering” kan kännas främmande men är bara lite krångligare ord med enkel betydelse.

  • Borgenär är namnet på den person eller bolag som lånar ut pengar. Ofta är detta en bank eller ett privat lånebolag. Ibland kallas borgenären också för fordringsägare eller helt enkelt långivare.
  • Gäldenär är du som har lånat pengar av en borgenär och kallas ofta för låntagare.
  • Amortering är ett annat ord för avbetalning. Din amortering är den summa pengar du ska betala tillbaka per månad när du blivit beviljad ett lån. I begreppet amortering ingår alla avgifter inklusive ränta, och därför blir amorteringen alltid större än det ursprungliga lånebeloppet.
  • Blancolån innebär att du ansöker om ett lån utan krav på tillgångar. Du behöver alltså inte ha till exempel en bil eller bostadsrätt för att bli beviljad ett lån. Alla sms-lån är blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.
  • Effektiv ränta är de totala avgifterna för ditt lån under ett års tid. Det innefattar ränta, aviavgift, uppläggningsavgift och eventuella andra avgifter som kan förekomma i ditt fall.

Genväg till alla SMS-lån