Spara till buffert

Hur stor buffert ska man spara ihop?

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information. En buffert är en summa pengar som du har sparat ihop som ett skydd mot framtida oförutsedda utgifter och inkomstbortfall. Syftet med en buffert är att garantera att du kan betala viktiga kostnader som hyra, el och mat även om du helt står utan inkomst under en tid – till exempel om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. En bra buffert gör att du kan leva som vanligt fram till dess de ekonomiska svårigheterna försvinner. I den här artikeln får du information och tips om hur stor buffert du bör ha, vad som påverkar storleken av din buffert och hur du sparar ihop till en buffert oavsett inkomstnivå.

En buffert agerar skyddsnät vid ekonomiska svårigheter

Vanligtvis sparar du din buffert på ett vanligt sparkonto hos den egna banken. Då får du lätt överblick över hur mycket du har sparat ihop, hur långt det är kvar till ditt sparmål och hur mycket du eventuellt får i ränta. En annan fördel med ett traditionellt sparkonto är att du lätt kan komma åt det via din mobil, där du snabbt kan föra över pengar från ditt huvudkonto. Många banker erbjuder dock väldigt låg ränta – eller ingen ränta alls. Då kan en speciell sparbank vara ett bra alternativ eftersom dessa ofta erbjuder upp till en procents ränta, framförallt om du sätter in större summor pengar eller väljer att låsa dina uttag för en tid.

Hur stor buffert behöver man?

Hur stor buffert du behöver beror på din livssituation. De tre viktigaste faktorerna när du planerar ditt buffertsparande är din bostadssituation, familjesituation samt din disponibla inkomst. Det är exempelvis dyrare att bo i villa eller bostadsrätt än att bo i hyresrätt. Om du hyr din bostad behöver du oftast inte stå för underhållskostnader utan behöver bara oroa dig för hyran. Är bostaden istället köpt kan det snabbt försvinna tusenlappar om ett fel eller en skada skulle behöva åtgärdas akut. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du spar ihop till din buffert. Familjesituationen är också en viktig indikation på vilken buffertstorlek du borde satsa på. Mat- och hushållskostnader blir större ju fler ni är och om du har småbarn bör du också räkna med till exempel blöj- och klädkostnader. Hushållskostnaden varierar rejält mellan en småbarnsfamilj och en ensamstående barnlös person – den sistnämnda behöver därför inte lika stor buffert. Även din disponibla inkomst spelar in. Disponibel inkomst är de pengar du har kvar efter att allt nödvändigt som hyra, el, mat, telefon och transport är betalda eller budgeterade för. Den disponibla inkomsten utgör grunden för ditt buffertsparande och du kan till exempel välja att lägga undan en fjärdedel eller hälften av denna varje månad. budget

Alla kan spara ihop till en buffert

Oavsett hur stor din inkomst är så finns det stora möjligheter till att spara ihop en buffert. Även om du bara kommer igång med några hundralappar i månaden så är det en bra början, och en tusenlapp eller två kan göra enorm skillnad när bilen behöver repareras eller husdjuret måste till veterinären. Om du vill öka ditt buffertsparande underlättar det om du ökar din disponibla inkomst. Detta gör du framförallt genom att minska dina utgifter. Du kan till exempel se över dina onödiga kostnader. Kanske behöver du bara en streamingtjänst och inte tre? Om du ofta äter ute eller fikar med vännerna kan du kanske göra det mer sällan eller i varje fall försöka minska kostnaderna genom att köpa billigare mat eller fika. Ta också reda på om du kan få billigare bredband, el och telefon. Med lite tur kan du spara hundralappar bara genom att byta leverantör. Om du har möjlighet är det också bra att öka dina inkomster. Många av oss har förrådet fullt av gamla tv-spel, cyklar och studielitteratur som vi inte använder men som någon annan gärna vill ha. Genom att sälja begagnade saker på till exempel Blocket kan du snabbt få ihop ett litet sparkapital att rivstarta ditt buffertsparande med.

Tänk långsiktigt när du sparar ihop din buffert

Även om du säkert gärna vill få ihop en stor buffert snabbt så gäller det att inte ta sig vatten över huvudet. Buffertsparande är långsiktigt och du ska kunna hålla din sparbudget under lång tid framöver. För att ditt sparande ska vara hållbart i längden gäller det att du tillåter dig själv lite nöjespengar varje månad. Annars finns risken att du tröttnar och slutar spara helt. Detta kan få katastrofala följder om du till exempel skulle bli plötsligt arbetslös eller drabbas av oförutsedda utgifter. Se därför till att du har balans mellan inkomster och utgifter så att du kan vara ekonomiskt ansvarsfull samtidigt som du lever ett givande liv.