Hur fungerar P2P (Peer to Peer) lån och vilka nackdelar/fördelar finns det?

p2p lån
Förkortningen P2P härstammar från peer-to-peer vilket är betydligt vanligare använt när man pratar om fildelning av olika slag. Begreppet peer to peer lån har försvenskats och numera kallas det även person-till-person-lån. P2P-lån innebär i praktiken att individer eller företag lånar pengar av varandra. Detta sköts av en online plattform som matchar låntagare och långivare mot varandra. Eftersom P2P-plattformarna opererar endast på nätet kan de skära av massor av kostnader och erbjuda finansiella tjänster mycket billigare än traditionella banker. Detta medför även att långivaren kan få bättre avkastning på sina investeringar jämfört med tex aktier eller räntefonder.

Vår lista på Peer to peer(P2P) långivare

Vilken säkerhet finns det inom peer to peer lån?

P2P lån som på engelska bland annat kallas för ”crowdlending” är ofta privatlån utan säkerhet, vilket innebär helt enkelt att man tar P2P lån utan säkerhet.  I de fallen när lånet är säkrat, skyddas det av en tillgång av något slag. Tillgången kan vara tex en bil, juveler, klockor, konst, flygplan eller en råvara som tex guld. Det är även vanligt att pantbanker arrangerar person till person lån. I Sverige regleras P2P-lånen av Finansinspektionen.

Hur tar man ett P2P lån?

Du ansöker om ett P2P lån precis som vilket annat lån. Handläggningstiden för dessa lån kan variera något då plattformen som sköter förmedlingen måste matcha dig som låntagare mot en långivare. Mindre P2P lån klassas som snabblån eller smslån och har en väldigt kort löptid, medan större lån har längre återbetalningsperiod och kan jämställas med privatlån.

Hur blir man långivare inom P2P lån?

Som långivare via P2P får du betydligt bättre ränta än vad en traditionell investering skulle ge. Nedan ser du en lista som du bör läsa igenom om du planerar att investera i P2P som långivare.

  • Sparräntan för P2P lån kan i vissa fall uppgå till 15%
  • Du lånar inte ut till en enskild person utan ett nätverk av människor och företag vilket gör att din avkastning oftast är högre än en eventuell kreditförlust
  • Skulle P2P-bolaget som står för plattformen försättas i konkurs blir du inte av med pengarna eftersom plattformen endast är förmedlare. Du bör dock kolla upp att banken som P2P plattformen samarbetar med omfattas av statliga insättningsgaranting
  • Det finns även P2P-företag som låter dig som långivare välja ut vem eller vilka du vill låna ut till.

Räntekostnader för P2P lån

Ofta konkurrerar långivare med varandra om att sätta den lägsta räntan genom en typ av omvänd auktion eller så sätts räntan av plattformen som tillhandahålls av mellanhanden. Räntan baseras då av en analys av låntagarens kredithistoria vilket hjälper långivaren att bestämma om de vill eller inte vill godkänna lånet.

P2P-företaget som står för plattformen tar oftast en engångssumma från låntagaren och en lånehanteringsavgift från långivaren.

Ökad kreditrisk för långivare inom peer to peer lån

p2p kreditrisk

P2P långivning lockar ibland till sig låntagare som på grund av trasslig ekonomi ofta är okvalificerade för traditionella lån. En persons kredithistorik används ofta för att indikera framtida beteende och en riskfylld kreditprofil står allt som oftast i relation till högt antal betalningsförsummelser. Detta har i sin tur lett till att låntagare som har betalningsanmärkningar blir nekade oftare eller får betala mycket högre ränta än en person som anses vara mer benägen att kunna betala tillbaka sin skuld i tid.

Vi guidar dig rätt i djungeln av modeord inom p2p-långivning

När nya teknologier dyker upp inom lån och finans, följer det även med en drös av nya ord man bör ha koll på. Vi listar alla ord och vad de betyder.

p2p lån modeord

Enkla spartips som hjälper dig att spara tusentals kronor

Med dessa enkla spartips kan du få mer pengar över i slutet av månaden Visst kan det vara jobbigt när man behöver vända på slantarna i slutet av månaden. Med hjälp av våra smidiga spartips kan du få ordning på ekonomin och få mer pengar över till sparande...

Blancolån – Läs om räntor, krav och säkerhet

Blancolån är en populär typ av lån som oftast har bra ränta och kräver ingen säkerhet.

Låna utan inkomstkrav

Kan man Låna utan inkomstkrav och hur går man tillväga? Vi reder ut reglerna och begreppen.

Lån med borgensman

När man inte kan ta lånet ensam så kan någon ställa upp som borgensman. Läs om hur detta går till….

Kan man ta ett lån till en semesterresa?

Bör man ta ett lån till semesterresan? Hur går man tillväga då? Vi guidar dig rätt!

Allt du behöver veta om den mytomspunna metallen guld

Guld är en av de mest kända ädelmetallerna vi känner till idag och även en bas för den monetära standard som används av IMF och BIS…

Lån utan UC – Hitta långgivare som inte gör kreditupplysning

Det finns flera alternativ och långivare som inte använder sig av kreditupplysning från Upplysningscentralen.

Vad är P2P(Peer to Peer) lån och hur fungerar det?

P2P lån även kallad person-till-person-lån är en ny form av lån som har fått ett fotfäste på finansiella marknaden. Vi tar reda på hur det fungerar…

Varför fick du inte lånet du ansökte om?

Det att ansökningar om kredit registreras ska man vara väl medveten om. Du tänker ju inte på att produkter på avbetalning är ett slags lån men så ser det ut i dina papper

Hur många betalningar kan man missa på ett lån?

Vad händer om man inte betalar lånet i tid? Olika lånegivare och olika typer av lån har olika villkor och regler för betalningar som inte görs i tid.

Bra att veta om Mikrolån

Mirkolånen har kommit för att stanna och även om man har sett hur farliga dessa är för vissa så kan man inte komma ifrån nyttan med ett snabbt lån.

Vem kan vara medlåntagare på ett huslån?

Medlåntagare på ett huslån kan vara i princip vem som helst med god ekonomi som är villig att stå i god för dig och dela ansvaret för bolånet.