Vad är blancolån och hur fungerar det?

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information.

Kort sagt så är blancolån detsamma som lån utan säkerhet. När du ansöker om ett blancolån ställs därför inga krav på att du ska ha tillgångar som exempelvis bil eller villa, vilka annars skulle fungera som säkerhet för banken om du skulle få svårt att betala av på lånet.
Eftersom det inte ställs några speciella krav på dig som låntagare brukar en låneansökan behandlas mycket snabbt – vid så kallade sms-lån kommer svar ofta på bara några minuter.

Blancolån kräver inga tillgångar

När du ansöker om lån hos banker eller låneföretag finns det oftast flera olika varianter att välja mellan. De flesta av dessa är lån med säkerhet och lånas bara ut till personer som kan lösa hela eller delar av lånet med en tillgång. Anledningen till detta är att långivaren tar en risk vid alla godkända låneansökningar, och vill vara säker på att den utlånade summan kan betalas tillbaka.

Blancolån skiljer sig från mängden genom att det saknas krav på säkerhet. Du behöver inte ha några tillgångar att sälja ifall du skulle få svårt att betala, och därför kan blancolån betalas ut till personer som till exempel bor i hyresrätt eller saknar fordon – personer som annars har svårt att få lån beviljade. Även om Blancolån inte kräver säkerhet, kan det ibland vara svårt att hitta långivare som inte gör kreditupplysning hos UC men lyckligtvis listar vi de långivare som gör det .

Ränta vid blancolån

För att långivaren ändå ska kunna få någon typ av säkerhet vid utbetalning av blancolån brukar man använda sig av en högre ränta. Räntesatserna varierar stort mellan olika lånebolag men brukar ligga på 7-15% vid större lån, vilket är 2-3 gånger högre än för till exempel ett billån.
Om blancolånet sker hos ett privat lånebolag och består av en mindre summa pengar brukar räntan vara ännu högre – ibland flera hundra procent – men eftersom lånet i detta fall är avsett att återbetalas inom en eller ett par månader blir ändå totalkostnaden förhållandevis låg.
Vid blancolån brukar den effektiva räntan också anpassas efter låntagarens individuella förutsättningar. En person som har stark privatekonomi och saknar skulder anses vara mer trolig att betala tillbaka lånet i tid, och därför blir den effektiva räntan – som ju fungerar som säkerhet – lägre. För personer med många skulder eller låg inkomst blir räntan istället högre för att kompensera för den ökade risken vid utlåning.

blancolån är lån utan säkerhet

Låna med betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar brukar inte vara något problem när du ansöker om blancolån, även om det skiljer sig från långivare till långivare. Låneformen är därför det bästa alternativet om du behöver ett privatlån samtidigt som du dras med obetalda skulder.
Trots att den effektiva räntan på lånebeloppet blir högre om du har betalningsanmärkningar är det ändå mycket mer fördelaktigt än många andra sorters snabblån, till exempel 15-dagarslån, vilka kan ta ut tusenlappar i dolda avgifter och räntor om du har otur.
Blancolån kan också vara till stor hjälp om du vill lösa flera mindre lån eller inkassoskulder med hjälp av ett privatlån eftersom den lägre räntan ofta blir mycket billigare i längden, i varje fall om du behöver en längre återbetalningstid.

 

Du bestämmer vad du vill låna till och hur du spenderar pengarna

Den största fördelen med blancolån är att det är förhållandevis lätt att bli beviljad. I de flesta fall är det okej att du har obetalda skulder så länge de inte har hamnat hos Kronofogden. Till skillnad från exempelvis villalån ställs heller inga krav på att blancolånet ska användas till något speciellt. Blancolån passar därför utmärkt om du vill bekosta en semesterresa, ett bröllop eller nya möbler.
Generellt sett passar låneformen alltså bäst för privata inköp eller kostnader som inte kan täckas av lån med säkerhet.

Vill du köpa en bostadsrätt är det alltså mer lämpligt att försöka bli beviljad ett bolån eftersom det blir billigare i längden.
Även om räntan är högre än vid andra banklån, är ett blancolån mycket billigare och mer fördelaktigt än andra typer av privatlån och avbetalningar där räntan kan vara skyhög. Om du dras med många avbetalningar eller obetalda räkningar kan blancolån underlätta betalningen av dessa och snabbt göra dig skuldfri. Detta ökar på sikt dina chanser till mer fördelaktiga lån.

blancolån inte bra för husköp

Ansök hos banken eller online

Alla svenska banker erbjuder sina kunder någon form av blancolån till relativt låg ränta, så om du är nöjd med din banks erbjudande är det ett utmärkt val. Handläggningstiden hos en storbank brukar dock vara längre än om du ansöker hos mindre långivare, så banken kan vara ett dåligt alternativ om du snabbt behöver bli beviljad ett lån.
Ett annat populärt alternativ är att ta hjälp av något av de låneföretag som vänder sig till privatpersoner. I de flesta fall har du möjlighet att ansöka direkt på webbsidan eller som sms-lån, och svar på din ansökan kommer oftast efter minuter eller timmar.

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt   Idag kan det finnas flertal orsaker till varför du behöver få in pengar, det kan vara en oväntad avgift som du behöver betala in snabbt, eftersom man vet aldrig när oväntade avgifter dyker upp. Ett exempel är om bilen...

Hur fungerar egentligen ett e-kort?

Hur fungerar e-kort?   Betalar du mycket över internet, men tycker du det är jobbigt att alltid behöva skriva in dina kortnummer? Eller känner du en viss osäkerhet när du behöver ange kortnumret till ditt kontokort varje gång du gör ett internetköp? Då bör du kika på...

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?   När du befinner dig utomlands kan det ibland vara svårt att veta hur du ska bete sig. För det första är kulturen annorlunda jämfört med Sverige, men det finns också en del oskrivna regler gällande pengar och speciellt...

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån Bli skuldfri snabbare - så samlar du ihop dyra små lån Ibland måste vi människor behöva låna pengar, speciellt om en oväntad och hög avgift dyker upp. Man vet helt enkelt aldrig när extra pengar kan behövas....

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare Sponsrat innehåll Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer...

Så skaffar du ett Bank ID

Hur skaffar man Bank-ID? Bank-ID har blivit det vanligaste sättet att identifiera sig på internet och identifieringsmetoden erbjuds nu av många svenska webbsidor .Med hjälp av Bank-ID kan du bland annat kontakta myndigheter som Försäkringskassan och...

Hur förlänger man ett lån?

Hur förlänger man olika typer av lån?   Att ta ett lån har alltid varit ett snabbt och bekvämt sätt att få tag i pengar. Med digitaliseringen och internets tidsålder har det blivit vanligt att ansöka om lån på internet och i telefonen – så kallade sms-lån....

Spara till buffert

Hur stor buffert ska man spara ihop? Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information. En buffert är en...

Enkla spartips som hjälper dig att spara tusentals kronor

Med dessa enkla spartips kan du få mer pengar över i slutet av månaden Visst kan det vara jobbigt när man behöver vända på slantarna i slutet av månaden. Med hjälp av våra smidiga spartips kan du få ordning på ekonomin och få mer pengar över till sparande...

Blancolån – Läs om räntor, krav och säkerhet

Blancolån är en populär typ av lån som oftast har bra ränta och kräver ingen säkerhet.

Låna utan inkomstkrav

Kan man Låna utan inkomstkrav och hur går man tillväga? Vi reder ut reglerna och begreppen.

Lån med borgensman

När man inte kan ta lånet ensam så kan någon ställa upp som borgensman. Läs om hur detta går till….

bluemonday.se ('vi') är inte ett finansinsitut eller professionell finansiell rådgivare. Vi erbjuder jämförelsetabeller för olika typer av lån. Då uppgifter och räntor kan ändras utan att vi blir meddelade är vi inte ansvariga för eventuellt felaktiga uppgifter i räntor eller lånerelaterad information. Kontrollera alltid att informationen är korrekt hos företaget du tänker ansöka hos. Vi använder oss av s.k affiliatelänkar som ger oss ersättning för företag vi rekommenderar.