Växla till internationell valuta, euro eller dollar?

Hur får man den bästa växlingskursen på resan?

 Dollar eller euro vad är bäst?

 

Innan semestern är det många svenskar som växlar pengar. Ska man till mindre länder utanför Europa är det vanligt att välja en internationellt gångbar valuta som har ett stabilt värde världen över.

Traditionellt sett har den valutan alltid varit den amerikanska dollarn men på senare år har den blivit utmanad av euron.

Euron har på sistone etablerat sig som en internationellt gångbar valuta och är nu mer den mest spridda valutan i världen. Dock är amerikanska dollar kanske fortfarande den valuta som är mest gångbar världen över.

Bra växlingskurs i dollar
Åka på resa

Välj valuta beroende på resmål

 

Vilken valuta man ska välja beror emellertid på resmålet. I Syd- och Latinamerika är amerikanska dollarn överlägsen. I Asien är dollarn också att föredra även om Euron fått ett allt starkare fäste där. På gränsen till eurozonen, som exempelvis i Turkiet, är euron det naturliga valet.

En fördel med den amerikanska dollarn är att den mottas på flygplatser i hela världen och en annan fördel är sedlarna med låga valörer. En-dollarsedeln fungerar bra som dricks, oavsett var i världen man befinner sig.

Valutaväxling i euro eller dollar?

 

Både dollarn och euron har de senaste åren genomgått stora värdesvängningar och exempelvis har dollarn kostat allt mellan elva och sex kronor under de senaste tio åren.

Euron har varit något stabilare och legat runt tio kronor hela tiden. Samtidigt oroar euron många just nu.
Även om riskerna är små och det skulle vara sensationellt kan euron gå under och dollarn störtdyka i värde, så som marknaden sett ut senaste åren.

Euro sedlar och mynt

Ta med båda valutor för att vara säker

 

Vill man vara på den säkra sidan inför en utlandsresa kan man växla till sig lite av både euron och dollarn. Då är man säker på att kunna betala för sig, även i de länder som fortfarande saknar bankomatsystem.

Tar man båda valutorna så har man spridit sina risker på ett smart sätt. Skulle euron gå under klarar man sig med dollar och tappar dollarn i värde har alltid euron som back-up.