Vad är P2P(Peer to Peer) lån och hur fungerar det?

Hur fungerar P2P (Peer to Peer) lån och vilka nackdelar/fördelar finns det?

Förkortningen P2P härstammar från peer-to-peer vilket är betydligt vanligare använt när man pratar om fildelning av olika slag. Begreppet peer to peer lån har försvenskats och numera kallas det även person-till-person-lån. P2P-lån innebär i praktiken att individer eller företag lånar pengar av varandra. Detta sköts av en online plattform som matchar låntagare och långivare mot varandra. Eftersom P2P-plattformarna opererar endast på nätet kan de skära av massor av kostnader och erbjuda finansiella tjänster mycket billigare än traditionella banker. Detta medför även att långivaren kan få bättre avkastning på sina investeringar jämfört med tex aktier eller räntefonder.

Vår lista på Peer to peer(P2P) långivare

Vilken säkerhet finns det inom peer to peer lån?

P2P lån som på engelska bland annat kallas för “crowdlending” är ofta privatlån utan säkerhet, vilket innebär helt enkelt att man tar **P2P lån utan säkerhet.  **I de fallen när lånet är säkrat, skyddas det av en tillgång av något slag. Tillgången kan vara tex en bil, juveler, klockor, konst, flygplan eller en råvara som tex guld. Det är även vanligt att pantbanker arrangerar person till person lån. I Sverige regleras P2P-lånen av Finansinspektionen.

Hur tar man ett P2P lån?

Du ansöker om ett P2P lån precis som vilket annat lån. Handläggningstiden för dessa lån kan variera något då plattformen som sköter förmedlingen måste matcha dig som låntagare mot en långivare. Mindre P2P lån klassas som snabblån eller smslån och har en väldigt kort löptid, medan större lån har längre återbetalningsperiod och kan jämställas med privatlån.

Hur blir man långivare inom P2P lån?

Som långivare via P2P får du betydligt bättre ränta än vad en traditionell investering skulle ge. Nedan ser du en lista som du bör läsa igenom om du planerar att investera i P2P som långivare.

  • Sparräntan för P2P lån kan i vissa fall uppgå till 15%
  • Du lånar inte ut till en enskild person utan ett nätverk av människor och företag vilket gör att din avkastning oftast är högre än en eventuell kreditförlust
  • Skulle P2P-bolaget som står för plattformen försättas i konkurs blir du inte av med pengarna eftersom plattformen endast är förmedlare. Du bör dock kolla upp att banken som P2P plattformen samarbetar med omfattas av statliga insättningsgaranting
  • Det finns även P2P-företag som låter dig som långivare välja ut vem eller vilka du vill låna ut till.

Räntekostnader för P2P lån

Ofta konkurrerar långivare med varandra om att sätta den lägsta räntan genom en typ av omvänd auktion eller så sätts räntan av plattformen som tillhandahålls av mellanhanden. Räntan baseras då av en analys av låntagarens kredithistoria vilket hjälper långivaren att bestämma om de vill eller inte vill godkänna lånet. P2P-företaget som står för plattformen tar oftast en engångssumma från låntagaren och en lånehanteringsavgift från långivaren.

Ökad kreditrisk för långivare inom peer to peer lån

p2p kreditrisk P2P långivning lockar ibland till sig låntagare som på grund av trasslig ekonomi ofta är okvalificerade för traditionella lån. En persons kredithistorik används ofta för att indikera framtida beteende och en riskfylld kreditprofil står allt som oftast i relation till högt antal betalningsförsummelser. Detta har i sin tur lett till att låntagare som har betalningsanmärkningar blir nekade oftare eller får betala mycket högre ränta än en person som anses vara mer benägen att kunna betala tillbaka sin skuld i tid.

peer 2 peer lån modeord

Matnyttig fakta och modeord inom P2P-Lån

När nya teknologier dyker upp inom lån och finans, följer det även med en drös av nya ord man bör ha koll på. Vi listar alla ord och vad de betyder.

  • Termen omvänd auktion  används när långivare tävlar om att sätta den lägsta räntan för lån. Ibland har låneplattformen en fast ränta.
  • **Online investment platform **kallas låneplattformarna som möjliggör det för långivare att attrahera långivare och investerare för att identifiera och köpa upp lån som uppfyller deras investeringskriterier
  • P2P lån kallas även för crowdlending
  • Det går ofta att säkra ett P2P lån med dyrare tillgångar som inte tappar värde över tid såsom juveler, guld, klockor, hus och andra affärstillgångar som kan användas som säkerhet