Finns det bolån där man får låna hela summan?

Läs mer om topplån och säkerhet

Bostadslån utan handpenning?

 

En fråga som ofta dyker upp vad gäller bolån är om man kan låna hela summan. En gång i tiden så var det faktiskt så att man kunde ta så kallade topplån utan att behöva lägga någon handpenning men så ser det inte ut idag. De flesta banker och kreditgivare begär en handpenning på minst 15% av kostnaden för huset och det här kan vara lite knepigt att komma runt.

Man kan förstås skapa sitt eget topplån med ett separat lån som är ett privatlån utan säkerhet. För vissa så blir detta lösningen medan det är alltför dyrt och riskabelt för andra. Dessutom så kan man kanske lösa det hela med en säkerhet eller med hjälp av en borgenär.

Låna på ett ansvarsfullt sätt

 

Det är verkligen viktigt att låna på ett ansvarsfullt sätt och detta måste man diskutera om man funderar på att få huslån utan handpenning. Det hela kan verka lugnt då man vet att man har en fast inkomst men man kan aldrig veta precis vad som kommer att hända i framtiden.

Om man lägger alla pengar på hemmet så har man ju inget över för andra oförutsägbara utgifter. En bra bank eller kreditgivare är inte intresserade av snabba pengar. För dem är det viktigare att du tar ett bolån som du klarar av så det kan faktiskt vara goda nyheter om du får avslag till ett topplån. Börja spara till handpenningen istället och försök igen vid senare tillfälle.

Köpa bostad med bostadslån

Jämför villkor och räntor för olika bolån för att få det mest prisvärda lånet

Köpa villa med förmånligt bostadslån

Enklare att låna med säkerhet

 

Om man redan äger något med ett verkligt värde som en bostad eller kanske en båt så kan man undersöka möjligheten att belåna detta. Har man till exempel en villa som är utan lån eller bara delvis belånad och man vill köpa en lägenhet så kan man ordna med ett lån på villan för att få fram pengarna till lägenheten.

Det här är inte så enkelt som det låter för man måste noga kontrollera hur mycket ens säkerhet är värd och vilka villkor man får lånet med. Om det är så att värdet på till exempel villan överstiger kostnaden för lägenheten så bör man kunna få hela lånet utan att behöva lägga en handpenning genom att belåna villan.

Vad är ett Topplån?

Ett topplån innebär alltså att man lånar hela summan. Det finns banker som kan erbjuda lån som täcker för de sista procenten som man inte har som handpenning, men detta görs bara om man kan uppvisa en god ekonomi och förmågan att betala tillbaka dessa pengar snabbt och till en högre ränta.

Själva bolånet blir i sin helhet högre med topplån men det kan vara värt om man verkligen vill köpa bostad och de nuvarande ekonomin inte riktigt räcker till.

Topplån kan vara den bästa lösningen då man vill investera i en ny bostad och inte har sparat ihop tillräckligt sparkapital för en större handpenning!

När man har fått ja till de 85 procenten av en viss bank så kan man alltså se om samma bank kan hjälpa till med resten i ett separat lån. Man kan också vända sig till en annan kreditgivare för denna summa.

Om det inte handlar om en större summa så är det inte särskilt svårt att få topplån, men för större belopp så kan man få nej då kreditgivaren inte tycker att det hela ser resonabelt ut. Det bästa alternativet då är att man har en medlåntagare, säkerhet i form av en borgenär.

Använda sig av borgenär

 

Något som många funderar på inför det första husköpet är möjligheten att använda sig av en borgenär. Det här bygger lite på det som diskuterats ovan och innebär att man ber en annan person om att gå in som säkerhet.

Har man föräldrar som äger ett hus så kan de gå med på att belåna sitt hus för att finansiera lånet. Det här är förstås riskabelt och inte något som var och en kommer att gå med på att göra.

Man ska inte utsätta familj och vänner för risken att åka på dyra avbetalningar om man inte klarar av att betala av på sitt lån så som planerat från start. Viktigt är att man vet med säkerhet att man kan klara av lånet och därmed inte utsätta borgenären för ekonomiska risker.

Med bostadslån blir din dröm om ett eget hem sann