Lån utan UC - Långgivare som inte gör kreditupplysning hos upplysningscentralen

Lån utan UC - Hitta bankerna som inte använder Upplysningscentralen för kreditförfrågningar

Vill du undvika att synas i statliga upplysningscentralens register över kreditförfrågningar när du ska ansöka om lån?

Om svaret är ja, bör du kika in listan nedan. Vi har samlat ihop en stor lista på långivare som gör kreditupplysning via privata kreditupplysningsföretag som inte är kopplade till upplysningscentralen. Konsumentkreditlagen kräver dock att alla bolag är skyldiga att göra en kreditupplysning på sina låntagare. Finansbolagen i vår kurerade lista erbjuder snabblån och smslån utan att göra uppslag hos UC och påverkar varken din kredithistorik eller din kreditvärdighet för framtida lån.

Varför kreditupplysning?

Varför behövs kreditupplysning och varför kan man inte ansöka om lån utan att lånegivaren gör en kreditupplysning hos UC? Orsaken till detta är att banken är skyldig att göra en kreditprövning. Bland annat så är det konsumentkreditlagen som ligger bakom det. Anledningen till detta är att privatpersoner inte ska hamna i en ekonomisk knipa som de inte klarar av att ta sig ur. Att överskuldsätta sig är tyvärr ett vanligt fenomen i dagens samhälle och därför finns dessa regler. Hade det varit helt upp till lånegivaren eller banken att låna till vem som helst oavsett tidigare skulder hade det funnits många fler som hade hamnat  i en stor ekonomisk knipa idag.

Hur fungerar en kreditupplysning?

När man lämnar in en ansökan om ett lån, eller vill köpa något på kredit görs en kreditupplysning på Upplysningscentralen (UC). Långivaren ser över låntagarens personuppgifter, inkomstuppgifter, antalet tidigare krediter och skuldsättning. Det är den informationen som lägger grund till om lånet går igenom eller inte. Ju fler ansökningar man har, desto sämre villkor och i många fall, avslag på lånet. Har man för vana att köpa saker på avbetalning blir det svårare. Att ha flera telefonabonnemang är inte heller att föredra. För mycket köp genom avbetalning, kan ses som slarv, och ge sken av att personen i fråga inte har koll på sin privata ekonomi. Det kan bland annat visa sig i svårigheter till att få ett bolån att gå igenom.  

Hur klarar man en kreditupplysning?

När man vet att kreditupplysningen som en lånegivare gör kan ge information som inte är så fördelaktig så bör man tänka igenom om man verkligen ska ansöka om lån. Det finns nämligen kreditupplysningar som registreras och då dessa syns i efterföljande kreditupplysningar så kommer det att se ännu värre ut. Med tanke på detta så bör du tänka igenom vilken information en kreditupplysning kommer att ge om dig. Du kanske till och med vill göra ett eget utdrag för att upptäcka om det finns betalningsanmärkningar och annat som du redan hade glömt bort.

Gör en egen kreditupplysning och ta reda på hur det ligger till

Man kan ganska snabbt göra en egen kreditupplysning genom att beställa denna online. Då du får upplysningen svart på vitt så vet du ju precis vad kreditgivaren kommer att få veta om dig. Det här innebär att du kan ta ställning till om du kommer att få avslag på din låneansökan eller inte. Lär dig mer om vad som kommer att ligga dig till last och vad som kan anses vara fördelar. Om du till exempel inte har ett fast jobb och heller ingen fast adress så är det inte så stor mening med att söka jobb. Om du har fast jobb och även fast bostad men lider av gamla betalningsanmärkningar så har du en chans. Här är det dock mycket viktigt att du väljer rätt lånegivare. Ta reda på om de kan ge lån med betalningsanmärkning innan du söker om lånet. Du kan lätt undersöka din score genom att följa mallar online. Det här ger dig en poäng som kommer att skvallra om dina chanser till lån eftersom kreditgivarna jobbar med samma poängsystem.

Vilka låneaktörer finns det som inte använder sig av UC?

Det finns dock flera alternativ, långivare som inte använder sig av kreditupplysning från Upplysningscentralen. Alla banker och låneinstitut använder sig dock av någon form av kreditupplysning. Men villkoren är inte lika stränga. Och fler låginkomsttagare får chans att låna. Telefonlån och nätlån är de lån som är undantagen från lagen om kreditupplysning. Men de väljer ända att använda sig av någon form av kreditprövning som säkerhet. Lån helt utan kreditupplysning är i princip omöjligt att få. När sms-lån var nytt var det betydligt lättare. Men så länge man inte har betalningsanmärkningar kan de flesta få ett lån. Det finns också långivare som lånar ut pengar trots att låntagaren har betalningsanmärkningar. Så dörren är inte helt stängd. Tyvärr finns flera oseriösa aktörer bakom vissa sms-lån så det är viktigt att se över vilket företag man väljer att låna hos. Du hittar vår lista över seriösa bolag som erbjuder smslån snabbt.  

Vilka uppgifter lagras hos UC?

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Majoriteten av UC ägs av följande banker:

 • Nordea
 • Swedbank
 • Danske Bank
 • Länsförsäkringar
 • Handelsbanken
 • SEB

UC lagrar framförallt information som hjälper bankerna att fastställa en låntagares betalningsförmåga. Detta räknas ut genom en matematisk modell som tittar på personens ekonomiska historia. Nedan listar vi faktorer som kommer att påverka beslutet om lånet kommer att beviljas eller inte:  

 • Hur många tidigare förfrågningar hos UC har du?
 • Senast taxerade inkomsten finns även tillgänglig. Skulle du ha fått löneförhöjning eller sänkning, återspeglas detta inte om det hände efter din senaste deklaration.
 • Anställning och även anställningsform
 • Betalningsanmärkningar och även eventuella skulder hos kronofogden.
 • Även utmätningsförsök lagras i UC:s databas
 • Uppgifter om ditt civilstånd lagras också eftersom om du är gift, påverkar detta din betalningsförmåga