Spara pengar genom smarta investeringar

Lär dig mer om investeringar som ger dig bättre ekonomi

Bör man spara pengar på banken eller kanske investera i guld?

 

När man sparar på ett vanligt sparkonto så kan det kännas trögt. Samma summa rör inte på sig fastän att det gått mer än ett år och detta beror förstås på att man inte får särskilt mycket ränta på pengar som ligger på ett vanligt sparkonto. För att tjäna mer på sina besparingar så kan man välja att investera pengar, och en möjlighet är att köpa guld. Det finns lite olika sätt att investera i guld på och man bör alltid vara väl påläst innan man testar detta.

Spara pengar på banken

 

Om du sparar på banken så kanske du tycker att det verkar riskabelt och konstigt att göra något annat med pengarna som du tänkt dryga ut pensionen med. Det här är fullt normalt. Man vet vad man har men inte vad man får, och ett vanligt sparkonto är en trygg sak. Detta särskilt när man har vant sig vid att göra regelbundna överföringar från sitt lönekonto. Även om summan inte är så stor så vet man att den inte kommer att minska, men man måste inte välja antingen eller, och det kan vara smart att ta en del av sparpengarna för att investera i guld samtidigt som man sparar vidare på kontot.

Handla med faktiskt guld

 

Ett sätt att investera i guld är att köpa faktiskt guld. Man kan till exempel köpa guldtackor som man sedan låser in i ett bankfack. Man kan även köpa smycken som är gjorda av guld som man behåller som de är eller smälter ner till tackor. Tackorna behöver inte vara stora och det går bra med några gram beroende på vad man har råd med.

Det finns entusiaster som vet hur man avgör om något är av guld och som roar sig med att resa runt på loppmarknader för att göra kap och köpa gamla guldsmycken till billiga priser. Det är dock viktigt att man vet vad man gör och att man har god förvaring samt försäkring för guldet om tjuven skulle dyka upp.

Investera i aktier

 

Man kan också investera i guld liksom i aktier. Det här går ut på att man köper värdepapper som innebär att man äger guld men inte faktiska guldtackor.

Man köper helt enkelt andelar i en verksamhet eller företag som jobbar med att köpa guld och det här är ju en slags indirekt investering i guld som kan vara nog så riskabel om man inte vet vad man sysslar med.

Den här formen av guldinvestering ska enbart antas av den som verkligen är insatt i aktiemarknaden för annars så riskerar man att förlora stora pengar. Om du vill veta mer, läs gärna vår guide om aktiehandel.

Satsa på guldpriset

 

Det finns också något som heter binära optioner och som går ut på att man satsar pengar på olika tillgångars värde och pris. Om man väljer att investera i guld på detta sätt så ska man bara gissa om priset på guldet kommer att stiga eller sjunka under en viss tidsperiod. Det här låter enkelt och man kan faktiskt tjäna fint på binära optioner men det är fortfarande så att man måste fatta sina beslut med hjälp av stor kunskap om marknaden och inte på gissningar vilket kan leda till att man förlorar mer än vad man tjänar på investeringen.

Så för att svara på frågan om man ska spara pengar på banken eller investera i guld så får man nog säga att en kombination är att föredra. Lägg helt enkelt dina guldägg i flera korgar!