Hur stor buffert ska man spara ihop?

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information.

En buffert är en summa pengar som du har sparat ihop som ett skydd mot framtida oförutsedda utgifter och inkomstbortfall.

Syftet med en buffert är att garantera att du kan betala viktiga kostnader som hyra, el och mat även om du helt står utan inkomst under en tid – till exempel om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. En bra buffert gör att du kan leva som vanligt fram till dess de ekonomiska svårigheterna försvinner.

I den här artikeln får du information och tips om hur stor buffert du bör ha, vad som påverkar storleken av din buffert och hur du sparar ihop till en buffert oavsett inkomstnivå.

En buffert agerar skyddsnät vid ekonomiska svårigheter

Vanligtvis sparar du din buffert på ett vanligt sparkonto hos den egna banken. Då får du lätt överblick över hur mycket du har sparat ihop, hur långt det är kvar till ditt sparmål och hur mycket du eventuellt får i ränta.

En annan fördel med ett traditionellt sparkonto är att du lätt kan komma åt det via din mobil, där du snabbt kan föra över pengar från ditt huvudkonto.

Många banker erbjuder dock väldigt låg ränta – eller ingen ränta alls. Då kan en speciell sparbank vara ett bra alternativ eftersom dessa ofta erbjuder upp till en procents ränta, framförallt om du sätter in större summor pengar eller väljer att låsa dina uttag för en tid.

Hur stor buffert behöver man?

Hur stor buffert du behöver beror på din livssituation. De tre viktigaste faktorerna när du planerar ditt buffertsparande är din bostadssituation, familjesituation samt din disponibla inkomst.

Det är exempelvis dyrare att bo i villa eller bostadsrätt än att bo i hyresrätt. Om du hyr din bostad behöver du oftast inte stå för underhållskostnader utan behöver bara oroa dig för hyran. Är bostaden istället köpt kan det snabbt försvinna tusenlappar om ett fel eller en skada skulle behöva åtgärdas akut. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du spar ihop till din buffert.

Familjesituationen är också en viktig indikation på vilken buffertstorlek du borde satsa på. Mat- och hushållskostnader blir större ju fler ni är och om du har småbarn bör du också räkna med till exempel blöj- och klädkostnader. Hushållskostnaden varierar rejält mellan en småbarnsfamilj och en ensamstående barnlös person – den sistnämnda behöver därför inte lika stor buffert.

Även din disponibla inkomst spelar in. Disponibel inkomst är de pengar du har kvar efter att allt nödvändigt som hyra, el, mat, telefon och transport är betalda eller budgeterade för. Den disponibla inkomsten utgör grunden för ditt buffertsparande och du kan till exempel välja att lägga undan en fjärdedel eller hälften av denna varje månad.

budget

Alla kan spara ihop till en buffert

Oavsett hur stor din inkomst är så finns det stora möjligheter till att spara ihop en buffert. Även om du bara kommer igång med några hundralappar i månaden så är det en bra början, och en tusenlapp eller två kan göra enorm skillnad när bilen behöver repareras eller husdjuret måste till veterinären.

Om du vill öka ditt buffertsparande underlättar det om du ökar din disponibla inkomst. Detta gör du framförallt genom att minska dina utgifter.

Du kan till exempel se över dina onödiga kostnader. Kanske behöver du bara en streamingtjänst och inte tre? Om du ofta äter ute eller fikar med vännerna kan du kanske göra det mer sällan eller i varje fall försöka minska kostnaderna genom att köpa billigare mat eller fika.

Ta också reda på om du kan få billigare bredband, el och telefon. Med lite tur kan du spara hundralappar bara genom att byta leverantör.

Om du har möjlighet är det också bra att öka dina inkomster. Många av oss har förrådet fullt av gamla tv-spel, cyklar och studielitteratur som vi inte använder men som någon annan gärna vill ha. Genom att sälja begagnade saker på till exempel Blocket kan du snabbt få ihop ett litet sparkapital att rivstarta ditt buffertsparande med.

Tänk långsiktigt när du sparar ihop din buffert

Även om du säkert gärna vill få ihop en stor buffert snabbt så gäller det att inte ta sig vatten över huvudet. Buffertsparande är långsiktigt och du ska kunna hålla din sparbudget under lång tid framöver.

För att ditt sparande ska vara hållbart i längden gäller det att du tillåter dig själv lite nöjespengar varje månad. Annars finns risken att du tröttnar och slutar spara helt. Detta kan få katastrofala följder om du till exempel skulle bli plötsligt arbetslös eller drabbas av oförutsedda utgifter.

Se därför till att du har balans mellan inkomster och utgifter så att du kan vara ekonomiskt ansvarsfull samtidigt som du lever ett givande liv.

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt   Idag kan det finnas flertal orsaker till varför du behöver få in pengar, det kan vara en oväntad avgift som du behöver betala in snabbt, eftersom man vet aldrig när oväntade avgifter dyker upp. Ett exempel är om bilen...

Hur fungerar egentligen ett e-kort?

Hur fungerar e-kort?   Betalar du mycket över internet, men tycker du det är jobbigt att alltid behöva skriva in dina kortnummer? Eller känner du en viss osäkerhet när du behöver ange kortnumret till ditt kontokort varje gång du gör ett internetköp? Då bör du kika på...

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?   När du befinner dig utomlands kan det ibland vara svårt att veta hur du ska bete sig. För det första är kulturen annorlunda jämfört med Sverige, men det finns också en del oskrivna regler gällande pengar och speciellt...

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån Bli skuldfri snabbare - så samlar du ihop dyra små lån Ibland måste vi människor behöva låna pengar, speciellt om en oväntad och hög avgift dyker upp. Man vet helt enkelt aldrig när extra pengar kan behövas....

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare Sponsrat innehåll Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer...

Så skaffar du ett Bank ID

Hur skaffar man Bank-ID? Bank-ID har blivit det vanligaste sättet att identifiera sig på internet och identifieringsmetoden erbjuds nu av många svenska webbsidor .Med hjälp av Bank-ID kan du bland annat kontakta myndigheter som Försäkringskassan och...

Hur förlänger man ett lån?

Hur förlänger man olika typer av lån?   Att ta ett lån har alltid varit ett snabbt och bekvämt sätt att få tag i pengar. Med digitaliseringen och internets tidsålder har det blivit vanligt att ansöka om lån på internet och i telefonen – så kallade sms-lån....

Spara till buffert

Hur stor buffert ska man spara ihop? Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information. En buffert är en...

Enkla spartips som hjälper dig att spara tusentals kronor

Med dessa enkla spartips kan du få mer pengar över i slutet av månaden Visst kan det vara jobbigt när man behöver vända på slantarna i slutet av månaden. Med hjälp av våra smidiga spartips kan du få ordning på ekonomin och få mer pengar över till sparande...

Blancolån – Läs om räntor, krav och säkerhet

Blancolån är en populär typ av lån som oftast har bra ränta och kräver ingen säkerhet.

Låna utan inkomstkrav

Kan man Låna utan inkomstkrav och hur går man tillväga? Vi reder ut reglerna och begreppen.

Lån med borgensman

När man inte kan ta lånet ensam så kan någon ställa upp som borgensman. Läs om hur detta går till….

bluemonday.se ('vi') är inte ett finansinsitut eller professionell finansiell rådgivare. Vi erbjuder jämförelsetabeller för olika typer av lån. Då uppgifter och räntor kan ändras utan att vi blir meddelade är vi inte ansvariga för eventuellt felaktiga uppgifter i räntor eller lånerelaterad information. Kontrollera alltid att informationen är korrekt hos företaget du tänker ansöka hos. Vi använder oss av s.k affiliatelänkar som ger oss ersättning för företag vi rekommenderar.