Bra att veta om Mikrolån

Är mikrolån farliga?

  Mirkolånen har kommit för att stanna och även om man har sett hur farliga dessa är för vissa så kan man inte komma ifrån nyttan med ett snabbt lån. För de flesta så är det ju ändå så att man klarar av att ta en mindre lån för att betala tillbaka detta när nästa lön kommer. För att avgöra om mikrolån är farliga så måste man se mer på personen som ansöker om lånet. Dessutom så kan det vara tryggt att välja en kreditgivare som ställer lite högre krav och som inte ger lån till folk som uppenbarligen inte kommer att klara av dessa. Mikrolån är definitivt inte farliga om man vet med säkerhet att man kan betala tillbaka lånet under utsatt tid eller så snart som möjligt innan räntan på lånet skuldsätter dig på långvarig basis. Alla typer av små lån som sms-lån, snabblån, mikrolån och så vidare har oftast samma upplägg, dvs höga räntor och med syftet att man ansöker om dessa lån för enbart en kort stund och betalar tillbaka skulden rätt så omgående för att den här typen av lån skall vara lönsamma för låntagaren.

 Ett litet lån som kostar mycket

  Det som är så riskabelt med mikrolånen är att de ska betalas tillbaka snabbt och att de innebär en högre kostnad än vanliga lån. Man får ofta betala både avgift och ränta och det handlar om en hel del pengar. Om man inte betalar tillbaka i tid så kommer man genast att åka på straffavgift vilket leder till en ännu högre kostnad. Det är just detta som gör att vissa inte klarar av mikrolånen och det finns skräckhistorier om hur folk hamnat i en skuldfälla på grund av dessa snabba lån. Därför ska man aldrig blunda för att det faktiskt kan bli dyrt och bara ta mikrolånet då man tycker att denna extra kostnad är värt besväret.

I Danmark satsar man på mikrolånen

  Nu ska man inte se mikrolånen som något ont som skumma kreditgivare sysslar med. Idag är det faktiskt så att man använder sig av dessa lån för att få igång ekonomin. I varje fall i Danmark. Där har Köpenhamns kommun dragit igång ett projekt som under 2013 beräknas ge många mikrolån till folk som vill komma igång med en verksamhet. Med några tusenlappar så ska man kunna starta eget och därmed få in en ordentlig inkomst. Det som gör att dessa lån inte kan jämföras med de vanliga snabblånen är dock att de är räntefria vilket man givetvis kan förvänta sig då det är en Stat som står för dem.

Räddningen då inga andra medel finns

  Det finns stunder då ett mikrolån kan komma som räddningen. De flesta har råkat ut för oförutsedda utgifter mot månadens slut. Visst finns det saker som man inte måste ta itu med på en gång, men då det handlar om hälsa eller viktiga saker i vardagen så kan man inte alltid vänta på lönen och då kan det snabba lånet vara värt den högre kostnaden. I dessa fall så kan det handla om att man måste laga tänder, bil eller laga en maskin i hemmet och då funderar man inte så mycket över att det hela kostar några hundralappar mer än om man hade väntat en vecka till på att ta tag i problemet.

Välj rätt kreditgivare för mikrolånet

  När du ska ta mikrolån så ska du välja rätt kreditgivare. Det finns nämligen mindre seriösa aktörer som är i stort sett utan säkerhetstänk. Det här är kreditgivare som inte kommer att ge dig möjlighet till att förlänga ett snabblån och som dessutom kommer att ta ut dolda avgifter som du inte ser från start. Med en seriös långivare så ska ett mikrolån inte vara farligt och dessutom så ska man bara få det om man kan antas hantera lånet på ett ansvarsfullt vis.