Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?

När du befinner dig utomlands kan det ibland vara svårt att veta hur du ska bete sig. För det första är kulturen annorlunda jämfört med Sverige, men det finns också en del oskrivna regler gällande pengar och speciellt den dricks du ska ge. Hur mycket dricks bör du då ge när du besöker en restaurang utomlands? Det varierar absolut från land till land, men sen är det ju inte direkt ett krav på att ge dricks. Det är dock många som uppskattar detta, speciellt när man besöker de lite fattigare länderna.

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information.

Att få åka iväg på semester är verkligen något som alla människor behöver göra då och då. Så att du helt enkelt kan slippa tänka på vardagliga rutiner, jobb och stress. Ibland kan det dock vara så att du inte har pengarna för en semester, det kan vara dyrt i många lägen, men det beror givetvis också var du vill åka och vad för krav du har på semestern. Oftast är det flygbiljetten som är den dyraste utgiften, iallafall om man inte riktigt bryr sig om boendet. Vill du bo på ett väldigt fint ställe och vill du flyga med hög bekvämlighet, då kan dock kostnaderna bli rätt höga.

kreditkort

Lägg till dricks med kreditkort på resan eller restaurangen

För att arbeta på ett bra sätt, så behöver man få en paus då och då. Skulle det vara så att pengarna inte räcker till, då kan man istället välja att låna till semestern. Detta kan du till exempel göra om du ansöker om ett kreditkort. När du använder ett kreditkort så kan du betala dina inköp via en faktura som kommer varje månad, istället för att de pengar du betalar dras från bankkonto direkt. Du kan också utnyttja den kredit som kortet har, och då delar du upp betalningen i delar.

När du använder kredit så behöver du dock betala ränta på de pengar som du använder, vilket gör att kostnaderna kommer bli högre jämfört med den ursprungliga kostnaden. Detta är dock smart om du inte har summan för semestern, men om du ändå vill kunna åka iväg. Skulle det vara så att din kredit inte räcker till, då kan du istället ansöka om ett privatlån. Se bara till att ha en överblick över vad kostnaden kommer ligga på, så att du faktiskt har möjlighet att betala pengarna som du lånar.

Det härliga med kreditkort är att de fungerar i nästan alla länder världen över. Så det behöver nödvändigtvis inte vara endast resan som du betalar på kredit, du kan också betala för de saker du köper när du väl befinner dig utomlands. Detta gäller alltså hotellet, mat och servicen du får. Du kan också ta ut pengar från en bankomat när du använder ditt kreditkort, ja det gäller alla köp som du gör med kortet. Se bara till att du behöver betala de pengar du lånar på kredit, och eftersom det är en ränta på dessa pengar så kommer kostnaderna bli högre än de summor som du har betalat.

 

dricks på restaurangen

Ge dricks för den servicen du får

Ett tips när det gäller just dricks, är att ge dricks utöver den service du får av restaurangen. Känner du att du inte har fått tillräckligt bra med service, då bör du inte heller ge en så hög summa dricks. Du dricksar egentligen för att ge extra pengar för den service du får, och får du ingen bra service så ”förtjänar” egentligen inte servitrisen eller restaurangen de extra pengar du ger. När du ger dricks, då är det också bra att se om det faktiskt är servitrisen som får dessa pengar eller om det läggs till restaurangen. Ibland kan du ge dricks om du känner att maten är extraordinär, men i de flesta fall handlar dricksen om hela upplevelsen du får.

När du använder ett kreditkort kan du dessutom få poäng och bonusar när du betalar med kortet! Detta gäller specifikt också resor och resekostnader, så gillar du att resa bör du verkligen fundera på att ansöka om ett kreditkort. Dessa kort kan du ansöka om på de flesta svenska banker som finns idag. Det som krävs av dig är att du är 18 år gammal, att du har en bra och stabil ekonomi och du får inte heller ha några tidigare betalningsanmärkningar. följer du dessa krav, då är det bara tuta och köra!

 

Dricks

Dricksen du ger varierar beroende på vilket land du besöker

Att ge dricks är helt upp till dig, men det är många som vill följa hur kulturen faktiskt är i respektive land. Allt beror faktiskt på det land du besöker. I Thailand till exempel, så är det vanligt att man ger 10% av notan i dricks till servitrisen. Detta är den vanligaste procenten man ger i dricks världen runt, detsamma gäller i Sverige. Men i USA ligger procenten istället på mellan 15 – 20%. Det finns dock en del länder som har en mindre procent när det gäller dricks, där den ligger på mellan 3 till 10% istället. Dessa länder är till exempel Österrike, Tyskland, Tjeckien, Spanien, Kuba, Kina, Kenya, Holland, Grekland, Frankrike och Egypten.

Det finns dock några länder som inte vill att man betalar någon dricks alls. Dessa länder är: Brunei, Costa Rica, Danmark, Fiji, Arabemiraten, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Samoa, Singapore, Sydkorea och Vietnam. I vissa av dessa länder kan det till och med räknas som förolämpande om man ger dricks. Allt beror således på vilket land det är du ska besöka. Är du osäker så är det alltid bra att titta upp hur höga summor människor vanligtvis betalar. Känner du dock att servicen varit väldigt hög, då är det utmärkt att faktiskt ge lite extra dricks. ‘

Dricks ges inte bara till servitriser och på restauranger

När du befinner dig utomlands så dricksar du dock inte bara för upplevelsen du får på restaurangen du besöker. Det kan också behövas ge när du åker taxi eller när städaren fixat till ditt rum. Kostnaderna för denna dricks varierar också var du än befinner dig, men det är dock inte lika vanligt att drickas för den här sortens service. Det är dock en service som någon annan gör för dig, och känner du dig således nöjd med servicen uppskattar de flesta att få en extra slant för besväret.

 

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information.

bluemonday.se ('vi') är inte ett finansinsitut eller professionell finansiell rådgivare. Vi erbjuder jämförelsetabeller för olika typer av lån. Då uppgifter och räntor kan ändras utan att vi blir meddelade är vi inte ansvariga för eventuellt felaktiga uppgifter i räntor eller lånerelaterad information. Kontrollera alltid att informationen är korrekt hos företaget du tänker ansöka hos. Vi använder oss av s.k affiliatelänkar som ger oss ersättning för företag vi rekommenderar.