Allt du behöver veta om den mytomspunna metallen guld

Investera i guld? Är det ett smart drag?

Guld är en av de mest kända ädelmetallerna vi känner till idag. Guld har använts som betalmedel i tusentals år och är idag bas för den monetära standard som används av IMF och BIS. Valutakoden for guldtackor är XAU medans den kemiska beteckningen för guld är Au(fr latinets Aurum). Innan 2004 var det i princip omöjligt för privata investerare att handla med guld. Investerare var tvungna att köpa guldtackor från juvelerare och guldmynt från några få utvalda banker. Sedan kom handelsboomen och priserna sköt i höjden. Enligt Världsbanken var metall och mineralpriset 296% högre år 2008 jämfört med 2003. Denna boom sägs ha pågått så länge för att utvecklingsländer växte snabbt även om den globala ekonomin höll på att bromsas in. Det stigande guldpriset inom handeln skapade tjurrusningsliknande handel på guldmarknaden. Efterfrågan på den åtråvärda metallen ledde till att börshandel med guldhandelsföretag startades.

Guld som säkerhet när man lånar pengar?

Guld är som sagt en universalvaluta som går hem i princip i alla kulturer som valuta. Guld används ibland som säkerhet när man tar lån. Inom den på senare tid populariserade låneformen P2P lån har en hel den pantbanker börjat använda ädelmetaller som guld som säkerhet. Även inom andra låneformer som till exempel snabblån och privatlån förekommer det ibland att långivare kräver någon form av säkerhet och då kan man exempelvis lämna in juveler eller rentav riktiga guldtackor som säkerhet för lånet.

Andra värdefulla ädelmetaller

Utöver guld är även silver och platinum välkända ädelmetaller som man bör hålla ett öga på.  Silver och platinum är mindre reaktiva och glänser finare också tack vare deras högre smältpunkt.  Förutom att Silver och platinum används till att skapa juveler och investeringar, används de ofta inom olika industrier.  Ca 40% av efterfrågan av silver kommer från juvelerarbranchen medan resten används av industrin. Skillnaden är med andra ord ganska stor i förhållande till guld där efterfrågan från juvelerarbranchen och investerare utgör ca 90%. När globala ekonomin är i en svacka kommer silver -och platinumpriset att gå ner fast efterfrågan är relativt hög. platinumMed avsaknad av guldets glamour har silver alltid setts som en andrahandsmetall jämför med guldet. Den har ändå en längre tradition som ädelmetall än platinum. Många ädelmetallsinvesterare köper ofta silver när guld till silver ration är fördelaktig prismässigt. Som lite kuriosa kan nämnas att forntida egypterna och perserna satte guld till silver ration 10:1. Med andra ord var guld värt 10 gånger så mycket som silvret. Under 70-talet var ration mellan 30:1 till 40:1 och under 2000-talet är den närmare 60:1. Experter spår att efterfrågan på silvret kommer att förbli stark från juvelbranchen och industrin men investerare kommer högst troligt tappa intresset något.   silvertackorPlatinumets egenskaper gör att den är en mycket eftertraktad metall som används inom ett flertal brancher för konsumentprodukter. Platinum tål höga temperaturer och leder ström oerhört bra.  Men eftersom platinum just används så mycket inom konsumentelektronik och bilar är den beroende av en fungerande världsmarknad och om ekonomin bromsar in kommer även efterfrågan på platinum att göra det. Vissa industrier har även börjat ersätta platinum med Palladium.