Hur förlänger man ett lån?

Hur förlänger man olika typer av lån?

  Att ta ett lån har alltid varit ett snabbt och bekvämt sätt att få tag i pengar. Med digitaliseringen och internets tidsålder har det blivit vanligt att ansöka om lån på internet och i telefonen – så kallade sms-lån. Små lån med kort återbetalningstid har den fördelen att det går otroligt snabbt både att ansöka om lånet och att få det beviljat. Många låneföretag ger dig svar på din ansökan redan inom ett par timmar och det är inte ovanligt att du kan få pengarna insatta på ditt konto inom ett dygn. Det går alltså snabbt att låna pengar men ofta ska de också snabbt betalas tillbaka. Lånetiden för snabblån brukar ligga på endast 14-30 dagar. Med så kort återbetalningstid har du tyvärr väldigt snäv tidsmarginal om du skulle få svårt att betala tillbaka ditt lån. Det gör att risken för påminnelseavgifter och inkassoskulder ökar rejält jämfört med traditionella lån. Ofta finns dock möjligheten att förlänga ditt snabblån. I den här artikeln går vi igenom vilka typer av lån du kan förlänga, hur du bär dig åt och vilka alternativ som finns till att förlänga ett sms-lån.

Många låneföretag erbjuder möjligheten att förlänga lån

Små och nystartade låneföretag brukar vara generösa med återbetalningstider och räntor eftersom de konkurrerar med stora och välkända bolag. Om du tror att du kommer behöva förlänga ett lån är det alltså hit du ska vända dig. Det är ofta enkelt för dig att förlänga ett sms-lån hos dessa långivare – i många fall räcker det med ett knapptryck på ditt användarkonto, medan du i andra fall behöver kontakta långivaren på telefon eller e-post för att förlänga ditt lån. Du kan förlänga både vanliga snabblån och så kallade gratislån. I en del fall kan du endast förlänga ditt lån en gång medan du hos andra långivare kan förlänga ditt lån så många gånger du behöver.

Förhållandevis billigt att förlänga sms-lån

När du har tagit ett vanligt sms-lån med ränta kostar det oftast inget extra att förlänga lånet. Du betalar helt enkelt av ditt lån under en extra månad eller två med samma villkor som för den överenskomna löptiden. Om du har tagit ett 30-dagarslån med 30% ränta betalar du alltså 30% ränta ännu en månad – i övrigt tillkommer det oftast inga avgifter. Att förlänga ett sms-lån behöver därför inte bli särskilt dyrt om du har bra lånevillkor till att börja med.

Gratislån kan bli dyra när du förlänger dem

Fördelen med gratislån är nollräntan och de låga avgifterna. Med ett gratislån betalar du endast tillbaka själva lånesumman plus eventuellt en uppläggningsavgift, vilket gör det till ett populärt alternativ till vanliga snabblån. Det gäller dock att noga läsa igenom dina lånevillkor eftersom ett gratislån kan bli dyrt om du inte betalar tillbaka lånet snabbt. När du förlänger ett gratislån blir kostnaderna ofta större än vid vanliga sms-lån. Om du ansöker om en förlängning brukar du nämligen behöva betala ränta för hela låneperioden – och detta gäller också för gratisperioden som från början var räntefri. Därutöver kan det tillkomma olika avgifter som gör att lånekostnaden snabbt sticker iväg och blir mycket dyrare än du från början hade tänkt dig.

Alternativ till att förlänga lån

Trots att det ibland är riktigt billigt att förlänga ett sms- eller snabblån är det inte alltid möjligt att få till bra lånevillkor. Då är det lämpligt att titta på förmånligare lånealternativ.

Välj ett lån med lång återbetalningstid

Det allra bästa är förstås att välja rätt lånealternativ direkt. Om du är ganska säker på att du inte kommer att kunna betala tillbaka ett snabblån inom exempelvis 30 dagar är det bättre att teckna ett längre lån från början. Ett sms-lån med längre återbetalningstid behöver inte nödvändigtvis innebära högre ränta. Dessutom låter en del långivare dig också betala av lånet i förtid utan några extra kostnader, vilket gör att du sällan förlorar någonting på att ta ett lån med lång betalningstid. Låt dig därför inte frestas av nollränta och låga avgifter, utan teckna bara ett lån med kort återbetalningstid om du är helt säker på att kunna betala av det inom den överenskomna tidsramen.

Lös skulden med ett förmånligare lån

Skulle olyckan vara framme och du har tagit ett sms-lån som du inte hinner betala av i tid kan du lösa lånet med ett annat, billigare alternativ. I många fall är det faktiskt mycket förmånligare att teckna ett nytt snabblån – som till exempel ett gratislån – än att betala av lånet under en extra månad. Ta en titt på de snabblån du är intresserad av och jämför räntor och andra kostnader. Om du är säker på att du kan betala av lånet inom exempelvis 14 eller 30 dagar kan du ansöka om ett snabblån med låg eller obefintlig ränta. Om du sedan löser det gamla lånet med det nya blir lånekostnaden mycket lägre och du slipper oroa dig för straffavgifter och kravbrev.