Hur fungerar lån med borgensman?

I vissa situationer i livet händer det att man har skulder antingen hos inkasso eller kronofogden. Tyvärr sätter det ofta stopp för låneansökningar oavsett hur bra inkomst man faktiskt har och det blir därför mycket svårt för personer med betalningsanmärkningar att bli beviljad ett privatlån.

Många banker och lånebolag vill ändå gärna låna ut pengar även till dig med betalningsanmärkningar eller låg inkomst. Detta har de löst genom att erbjuda lån med borgensman, vilket garanterar att långivaren får tillbaka sina pengar om du av någon anledning inte klarar av att betala tillbaka hela lånet.

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information.

En borgensman betalar om du inte kan

När du tecknar ett lån med borgensman är det fortfarande du som har huvudansvaret för att lånet blir avbetalt. Borgensmannen kan bara krävas på betalning i de fall du inte har möjlighet till att betala av på ditt lån.

Eftersom lånebolaget vet att borgensmannen är enligt lag skyldig att betala om du saknar möjlighet, ökar chanserna för att du ska kunna ta ett lån i ditt eget namn trots betalningsanmärkningar eller brist på utmätbara tillgångar.

Det är viktigt att borgensmannen vet vad denne ger sig in på. Avtalet mellan borgensman och lånebolaget är bindande och kan inte brytas utan ömsesidig överenskommelse. Han eller hon kan därför krävas på enorma summor pengar i de fall du som huvudansvarig låntagare inte kan betala ditt lån.

För mindre lån rekommenderar vi att du istället kikar på att låna från en bank som inte gör kreditupplysning hos UC eller spana in våran nya guidesida om snabblån och smslån.

Lån med borgensman kan vara enda räddningen

Att ta ett lån tillsammans med en borgensman kan ibland vara det enda sättet att till exempel skaffa sig en lägenhet. I många städer är det svårt att få tag i hyresrätter och om du saknar tillräckligt hög inkomst eller har betalningsanmärkningar i bagaget blir det mycket svårare att få ett bolån på egna meriter.

En borgensman sörjer därför att du ska kunna teckna ett lägenhetskontrakt i ditt eget namn. På så vis slipper du använda dig av en medlåntagare, vilket skulle kunna leda till problem och konflikter eftersom ni båda har lika stor rätt till lägenheten.

Om du behöver en bil i arbetet eller vardagen är det också svårt med betalningsanmärkningar. Många billån går dock att teckna om du ansöker om lån med borgensman. Detta är särskilt användbart för yngre personer som precis flyttat hemifrån och saknar tillräckligt med tillgångar för att kunna ansöka om ett vanligt banklån.

Lån med borgensman kan vara precis den hjälp du behöver för att sätta rätt kurs i ditt liv. Du kan med gott samvete skaffa dig lägenhet eller bil oavsett dina ekonomiska förutsättningar eftersom det främst är borgensmannens ekonomiska historia som anses viktig.

Köpa bostad med borgensman

Enkel borgen eller proprieborgen?

När man talar om att gå i borgen för en låntagare finns det två olika sorters borgen att välja mellan. Dessa har båda sina för- och nackdelar beroende på den specifika situation som gäller.

Enkel borgen

Enkel borgen är den variant som är vanligast och innebär att borgensmannen inte kan krävas på pengar förrän låntagaren har fått sin möjlighet till att betala av lånet utredd av Kronofogden. Det är alltså först efter att det är helt säkert att du som låntagare inte kan betala av lånet som din borgensman anses skyldig att betala.

För borgensmannen innebär enkel borgen en extra säkerhet eftersom denne får mer tid på sig att komma överens om en betalningsplan. Risken att borgensmannen själv drabbas av ekonomiska svårigheter blir därmed mycket lägre än om betalning utkrävdes direkt.

Vid enkel borgen kan du också använda dig av flera borgensmän. Om du behöver ta ett bolån på 200 000 kan betalningsansvaret för lånet fördelas mellan exempelvis fyra olika personer. Dessa blir då endast skyldiga till att betala en fjärdedel av skulden – det vill säga 50 000 kronor – om du inte klarar av att betala, och detta kallas för delat ansvar.

Skuldansvaret kan också vara solidariskt. Det innebär att långivaren kan kräva vilken som helst av borgensmännen på hela skulden. Denne har dock möjlighet att kräva att de andra borgensmännen sedan betalar en lämplig summa åt honom eller henne, men det sker först efter att borgensmannen själv har betalat den gällande skulden.

Proprieborgen

Den andra varianten kallas för proprieborgen. Vid proprieborgen blir borgensmannen lika betalningsskyldig som låntagaren själv. Banken eller lånebolaget kan därför kräva betalning av borgensmannen så fort låntagaren inte betalat av på sin amortering.

Proprieborgen är vanligast eftersom det ger långivaren en extra garanti för att lånet blir avbetalat. Denne behöver inte först kontakta Kronofogden och kräva en utmätning utan har möjlighet att direkt kräva att lånet betalas av. Trots att proprieborgen är den minst fördelaktiga varianten för borgensmannen är det alltså vad som är bäst för långivaren.

kontrakt med borgensman

Teckna lånekontrakt med borgensman

Det är långivaren som bestämmer om lån med borgensman godtas eller ej. Långivaren är också den som till syvende och sist bestämmer vilka regler som ska gälla i det enskilda fallet. Det brukar dock finnas möjlighet till att komma fram till en kompromiss som både borgensmannen och långivaren känner sig nöjda med och som inte innebär onödiga risker för någon part.

Om du är intresserad av att ansöka om lån med borgensman är det en bra idé att först kontakta Konsumentvägledaren. Denne kan komma med tips om hur ett borgensavtal bör utformas och vilka rättigheter och skyldigheter såväl låntagare som borgensman har.

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt   Idag kan det finnas flertal orsaker till varför du behöver få in pengar, det kan vara en oväntad avgift som du behöver betala in snabbt, eftersom man vet aldrig när oväntade avgifter dyker upp. Ett exempel är om bilen...

Hur fungerar egentligen ett e-kort?

Hur fungerar e-kort?   Betalar du mycket över internet, men tycker du det är jobbigt att alltid behöva skriva in dina kortnummer? Eller känner du en viss osäkerhet när du behöver ange kortnumret till ditt kontokort varje gång du gör ett internetköp? Då bör du kika på...

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?   När du befinner dig utomlands kan det ibland vara svårt att veta hur du ska bete sig. För det första är kulturen annorlunda jämfört med Sverige, men det finns också en del oskrivna regler gällande pengar och speciellt...

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån Bli skuldfri snabbare - så samlar du ihop dyra små lån Ibland måste vi människor behöva låna pengar, speciellt om en oväntad och hög avgift dyker upp. Man vet helt enkelt aldrig när extra pengar kan behövas....

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare Sponsrat innehåll Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer...

Så skaffar du ett Bank ID

Hur skaffar man Bank-ID? Bank-ID har blivit det vanligaste sättet att identifiera sig på internet och identifieringsmetoden erbjuds nu av många svenska webbsidor .Med hjälp av Bank-ID kan du bland annat kontakta myndigheter som Försäkringskassan och...

Hur förlänger man ett lån?

Hur förlänger man olika typer av lån?   Att ta ett lån har alltid varit ett snabbt och bekvämt sätt att få tag i pengar. Med digitaliseringen och internets tidsålder har det blivit vanligt att ansöka om lån på internet och i telefonen – så kallade sms-lån....

Spara till buffert

Hur stor buffert ska man spara ihop? Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information. En buffert är en...

Enkla spartips som hjälper dig att spara tusentals kronor

Med dessa enkla spartips kan du få mer pengar över i slutet av månaden Visst kan det vara jobbigt när man behöver vända på slantarna i slutet av månaden. Med hjälp av våra smidiga spartips kan du få ordning på ekonomin och få mer pengar över till sparande...

Blancolån – Läs om räntor, krav och säkerhet

Blancolån är en populär typ av lån som oftast har bra ränta och kräver ingen säkerhet.

Låna utan inkomstkrav

Kan man Låna utan inkomstkrav och hur går man tillväga? Vi reder ut reglerna och begreppen.

Lån med borgensman

När man inte kan ta lånet ensam så kan någon ställa upp som borgensman. Läs om hur detta går till….

bluemonday.se ('vi') är inte ett finansinsitut eller professionell finansiell rådgivare. Vi erbjuder jämförelsetabeller för olika typer av lån. Då uppgifter och räntor kan ändras utan att vi blir meddelade är vi inte ansvariga för eventuellt felaktiga uppgifter i räntor eller lånerelaterad information. Kontrollera alltid att informationen är korrekt hos företaget du tänker ansöka hos. Vi använder oss av s.k affiliatelänkar som ger oss ersättning för företag vi rekommenderar.