Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information. Bostadsmarknaden kan skifta en hel del från år till år, och det kan vara svårt att veta både när man ska satsa på att sälja bostad eller när man ska köpa. Går man i tankarna om att köpa bostad 2018, så bör man vara medveten om att det har skett en hel del förändringar gällande bostadslån sedan den 1 mars i år . I slutet på förra året så steg bostadspriserna en hel del, vilket oroade en hel del. Bostadspriserna i sammanslagningen i slutet på förra visade på att bostadspriserna hade gått upp i alla län utom två i Sverige. Bostadspriserna har legat högt de senaste åren och bostadsbristen bland hyresrätter har ökat markant i stora delar av landet. Att det är på detta vis, gör att många fler väljer att köpa hus eller bostadsrätt istället för att hyra. Så hur ser det ut i år och vad är det för ändringar som skett gällande bostadslån 2018? Den 1 mars så skärptes amorteringskravet och gäller för de lån som är tagna efter detta datum. Vad dessa ändringar innebär är att de som har hög belåning på sina hus eller bostadsrätter, kommer från och med nu att behöva amortera en högre summa per månad än hur det har sett ut tidigare. Så de hushåll som har tagit lån på över 4,5 x bruttoinkomsten måste betala en högre summa varje månad, vilket landar på 1 procentenhet mer per år. Tidigare så tipsades det kraftigt om att man bör ha tagit sitt bostadslån innan detta datum passerat, men den tiden är tyvärr passerad vid detta laget och det är såhär det kommer att se ut numera. Anledningen till varför man har infört det nya amorteringskravet beror helt enkelt på att det är så pass många hushåll som har en hög skuldbelastning och detta vill man minska. Dels för att jämna ut Sveriges aningen instabila bostadsmarknad. Om man redan har ett bostadslån sedan tidigare och inte planerar att flytta och sälja sin bostad påverkas inte alls av det nya amorteringskravet som regeringen har slagit i kraft. Därför var det många som skyndade att sälja sina bostäder i slutet av förra året, då informationen om det nya kravet gick ut till allmänheten, vilket i sin tur kan ha påverkat den stora ökningen på priserna i så många delar av landet.

Hur påverkar det nya amorteringskravet ditt befintliga lån?

För dig som har fått ett beviljat bostadslån efter den 1 mars, eller går i tankarna om att ta ett bostadslån, så kommer det nya kravet att påverka dig helt beroende på vad du har för inkomst. Nedan ska vi ingående gå igenom vad skillnaden är sedan tidigare, så att du kan få en överblick på det hela och kan kalkylera fram ungefär vad dina kostnader kommer att bli baserat på denna information. Detta gäller även för de hushåll som valt att utöka sina hushållslån efter detta datum.

  • Det nya amorteringskravet är baserat (utöver din bruttoinkomst) på den belåningsgrad som du har på din bostad. Om din belåningsgrad ligger på 70 % så kommer du att behöva betala av minst 2 % varje år från det lånebelopp som du har. Om din belåningsgrad ligger under 70 % så kommer du att behöva betala 1 % av ditt lånebelopp. När du har betalat av ditt lån tills du har kommit under en belåningsgrad på 50 % så kommer inte längre ditt lån att ha en lagstadgad amortering på vad du behöver betala, utan då fungerar det som innan. Då är det något som du och banken kommer överens om.
  • För dig som planerar att köpa bostad, så kommer detta att påverka bostadsmarknaden på ett gynnande sätt på vissa plan. Det nya kravet förväntas dra ner bostadskostnaderna en aning, men eftersom att de som ska sälja bostad också helst önskar gå med vinstaffär vid försäljning, så kommer det också göra att mindre bostäder kommer att finnas till försäljning. På grund av det nya amorteringskravet, så kommer det också vara svårare att få ett lån beviljat, då många är belånade betydligt högre än vad deras inkomst är, särskilt inom Stockholms-området där bostadspriserna har varit väldigt höga under många år. Utöver det nya kravet så kan fortfarande bankerna välja att ställa ännu högre krav på de som väljer att ansöka om lån 2018.
  • Ungefär 14 % av låntagarna kommer att påverkas av det nya amorteringskravet enligt Finansinspektionen i dagsläget. Om detta krav påverkar bostadspriserna, så kommer det också leda till att mindre låntagare drabbas när det kommer till att ta ett lån.
  • Det nya kravet är särskilt hårt mot unga låntagare, då de i regel oftast inte har hunnit säkerställa sin personliga ekonomi och har dessutom svårt att hitta boenden på hyresmarknaden idag, på grund av den stora bostadsbristen runt om i landet. Detta medför att det är mindre chans att unga får beviljat att få ta bostadslån.

lägenhetsnycklar

Räkna ut totala lånekostnaden för bostaden enkelt

För att enklast räkna ut hur kravet kommer att påverka din totala kostnad under året för ditt bostadslån, så behöver du beräkna din totala skuldkvot. Det är här som din bruttoinkomst kommer in i bilden. För att räkna ut vilken kvot ditt totala lån kommer att hamna på så tar du den totala summan som du har lånat av banken och sedan så delar du denna summa, med vad du totalt tjänar per år. Man kan helt klart säga att detta påverkar många runtom i landet idag, och även de som funderar på att sälja sina bostäder, som i detta fall mest troligt inte kommer att kunna tjäna lika mycket på försäljningen som tidigare år. Men det kan också leda till att det gör att bostadskostnaderna sjunker, vilket är positivt, då man gärna vill få ner trenden på de så pass höga bostadskostnaderna som finns idag. Att köpa bostad är i regel dock alltid en vinstaffär, då man investerar mer i sig själv än om man hyr en bostad. Att hyra kan kännas som bortkastade pengar, eftersom att man inte får någon vinst på de pengarna man lägger på sitt boende. Kika gärna på denna sida för aktuell statistik om bostadstrender och prisförändringar över tid. Vi har byggt om vår sida om lånejämförelse av smslån med nya låneaktörer och uppdaterade sökfunktioner.