Hur skaffar man Bank-ID?

Sponsrat innehåll

Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information.

Bank-ID har blivit det vanligaste sättet att identifiera sig på internet och identifieringsmetoden erbjuds nu av många svenska webbsidor .Med hjälp av Bank-ID kan du bland annat kontakta myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket, betala räkningar och genomföra köp, ansöka om sms lån och skicka pengar via Swish. Du går alltså miste om en hel del om du fortfarande inte har skaffat Bank-ID. Det är mycket enkelt att ladda ner och komma igång med Bank-ID – det enda du behöver är nätuppkoppling och tillgång till din internetbank.

Vilket Bank-ID passar mig?

Det finns tre olika varianter av Bank-ID att välja mellan. Dessa fungerar på lite olika sätt och vilken variant som du bör välja beror på hur och var du vill använda ditt Bank-ID.

Bank-ID på fil

Bank-ID på fil används på enheter som inte är mobila, som till exempel din dator. Den här varianten är lämplig om du främst sköter dina bank- och myndighetsärenden på en stationär dator.

En stor nackdel är att Bank-ID på fil är låst till den enhet du laddar ner filen till. Om du vill använda Bank-ID på flera olika datorer måste du därför ladda ner och installera detta flera gånger.

Mobilt Bank-ID

Mobilt Bank-ID används på mobila enheter som smarttelefoner och surfplattor. Med mobilt Bank-ID har du möjlighet att till exempel ansöka om lån eller betala räkningar oavsett var du befinner dig.

En stor fördel med den mobila varianten är att du i många fall kan signera avtal du ingår på till exempel din dator – fyll i ditt avtal som vanligt och välj mobilt Bank-ID för din signering, sedan öppnar du bara appen på din mobila enhet och signerar där.

Bank-ID på kort

Bank-ID på kort är ovanligt men kan användas om du har tillgång till en kortläsare.

En fördel är att du inte är bunden till en viss enhet, utan du kan använda ditt Bank-ID på alla enheter med kortläsare. Med andra ord kan du till exempel deklarera på någon annans dator.

Säkerheten är också extra hög eftersom identifikationsmetoden inte består av någon fil som obehöriga kan komma åt.

Hur du skaffar Bank-ID

Oavsett vilken internetbank du har är det mycket lätt att skaffa Bank-ID. Du behöver bara logga in på din internetbank med exempelvis en säkerhetsdosa eller kod och sedan följer du din banks anvisningar för Bank-ID.

Bank-ID på fil

De flesta banker har ett liknande tillvägagångssätt när du ska skaffa Bank-ID. Detta kan delas in i fem steg:

 1. Logga in på din internetbank som vanligt.
 2. Leta reda på fliken för tilläggstjänster. Ofta heter den just detta men kan ibland ha ett annat, motsvarande namn.
 3. Klicka på fliken för Bank-ID.
 4. Följ instruktionerna på sidan. Det innebär att du får ladda ner Bank-ID om du inte redan har det på din dator. Sedan aktiverar du detta med en pin-kod som internetbanken ger dig samt väljer lösenord.
 5. Nu är ditt Bank-ID klart att användas. Programmet öppnas automatiskt när du väljer att logga in på en myndighetssida eller signera avtal med Bank-ID.

Mobilt Bank-ID

När det gäller mobilt Bank-ID är tillvägagångssättet mer eller mindre detsamma:

 1. Gå till din appbutik och ladda ner appen för Bank-ID.
 2. Logga in på din internetbank på din smarttelefon eller surfplatta.
 3. Gå till fliken för tilläggstjänster och leta reda på fliken för mobilt Bank-ID.
 4. Nu får du en aktiveringskod som du ska kopiera.
 5. Öppna appen för Bank-ID. Du kommer bli ombedd att skriva eller klistra in din aktiveringskod.
 6. Efter att du skrivit in aktiveringskoden väljer du lösenord. Om du har en smarttelefon med fingertrycksavläsare kan du också välja att identifiera dig med hjälp av ditt fingeravtryck.
 7. Nu kan du använda dig av mobilt Bank-ID för att sköta ärenden och ansökningar när du är på språng.

Bank-ID på kort

Om du istället vill ha Bank-ID på kort ser stegen lite annorlunda ut:

 1. Kontakta din bank via telefon eller genom att besöka den och förklara att du vill beställa Bank-ID på kort. I samband med detta får du vanligtvis välja en pin-kod till kortet.
 2. Kort och kortläsare skickas hem till dig.
 3. Ladda ner drivrutiner från Bank-IDs webbsida. Installera dessa och starta om datorn.
 4. Nu är ditt Bank-ID på kort klart för användning. Du loggar enkelt in med din valda pin-kod.

Banker som erbjuder Bank-ID

Storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken erbjuder alla Bank-ID. Du kan också komma igång med Bank-ID om du har någon av följande banker:

E-legitimation utan internetbank

För dig som inte kan eller vill skaffa Bank-ID via din internetbank finns möjligheten att skaffa e-legitimation via Skatteverket. Om du skaffar ett ID-kort utfärdat av Skatteverket får du automatiskt tillgång till Telias e-legitimation. Hos Telia beställer du sedan en kortläsare som du tillsammans med ditt ID-kort och pin-kod använder för att identifiera dig på internet.

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt

Smarta tips att få in pengar snabbt och smidigt   Idag kan det finnas flertal orsaker till varför du behöver få in pengar, det kan vara en oväntad avgift som du behöver betala in snabbt, eftersom man vet aldrig när oväntade avgifter dyker upp. Ett exempel är om bilen...

Hur fungerar egentligen ett e-kort?

Hur fungerar e-kort?   Betalar du mycket över internet, men tycker du det är jobbigt att alltid behöva skriva in dina kortnummer? Eller känner du en viss osäkerhet när du behöver ange kortnumret till ditt kontokort varje gång du gör ett internetköp? Då bör du kika på...

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?

Hur mycket dricks bör man ge på restaurangen?   När du befinner dig utomlands kan det ibland vara svårt att veta hur du ska bete sig. För det första är kulturen annorlunda jämfört med Sverige, men det finns också en del oskrivna regler gällande pengar och speciellt...

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån

Samla ihop dina dyra små lån med ett samlingslån Bli skuldfri snabbare - så samlar du ihop dyra små lån Ibland måste vi människor behöva låna pengar, speciellt om en oväntad och hög avgift dyker upp. Man vet helt enkelt aldrig när extra pengar kan behövas....

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare

Nya amorteringskrav 2018 för bostadsköpare Sponsrat innehåll Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer...

Så skaffar du ett Bank ID

Hur skaffar man Bank-ID? Bank-ID har blivit det vanligaste sättet att identifiera sig på internet och identifieringsmetoden erbjuds nu av många svenska webbsidor .Med hjälp av Bank-ID kan du bland annat kontakta myndigheter som Försäkringskassan och...

Hur förlänger man ett lån?

Hur förlänger man olika typer av lån?   Att ta ett lån har alltid varit ett snabbt och bekvämt sätt att få tag i pengar. Med digitaliseringen och internets tidsålder har det blivit vanligt att ansöka om lån på internet och i telefonen – så kallade sms-lån....

Spara till buffert

Hur stor buffert ska man spara ihop? Ferratum erjuder europeiskt bankkonto helt utan avgifter! Det enda du behöver är ditt pass och din mobilkamera för att öppna ett bankkonto via nätet. Besök Ferratum mobile bank för mer information. En buffert är en...

Enkla spartips som hjälper dig att spara tusentals kronor

Med dessa enkla spartips kan du få mer pengar över i slutet av månaden Visst kan det vara jobbigt när man behöver vända på slantarna i slutet av månaden. Med hjälp av våra smidiga spartips kan du få ordning på ekonomin och få mer pengar över till sparande...

Blancolån – Läs om räntor, krav och säkerhet

Blancolån är en populär typ av lån som oftast har bra ränta och kräver ingen säkerhet.

Låna utan inkomstkrav

Kan man Låna utan inkomstkrav och hur går man tillväga? Vi reder ut reglerna och begreppen.

Lån med borgensman

När man inte kan ta lånet ensam så kan någon ställa upp som borgensman. Läs om hur detta går till….

bluemonday.se ('vi') är inte ett finansinsitut eller professionell finansiell rådgivare. Vi erbjuder jämförelsetabeller för olika typer av lån. Då uppgifter och räntor kan ändras utan att vi blir meddelade är vi inte ansvariga för eventuellt felaktiga uppgifter i räntor eller lånerelaterad information. Kontrollera alltid att informationen är korrekt hos företaget du tänker ansöka hos. Vi använder oss av s.k affiliatelänkar som ger oss ersättning för företag vi rekommenderar.