Varför fick du inte lånet du ansökte om?

Vanligaste orsakerna till varför din låneansökan blev avslaget

  • Man har ingen handpenning för lånet då det rör sig om en stor summa pengar som till exempel vid bolån • Man har ingen säkerhet för lånet • Kreditgivaren upptäcker att man har en betalningsanmärkning registrerad hos UC • Den fasta inkomsten anses inte vara tillräckligt hög för att man ska få lånet • Man har ansökt om många lån på kort tid vilket ses som ett tecken på problem i ekonomin • Man har kriminell bakgrund Det här är några vanliga skäl till att man inte får lån och många av svaren får du om du gör en kreditupplysning på dig själv. Via denna kommer du att upptäcka om det kan vara så att du inte verkar särskilt ekonomiskt stabil på grund av betalningsanmärkningar eller för att du kanske har ansökt om många krediter och lån på det sista. För vissa så kan ett nej till ett vanligt privatlån eller kanske ett bostadslån komma som rena rama överraskningen. Om man har ett fast jobb, ordnad ekonomi och bor tryggt så kan det verka mycket upprörande att banken säger nej till en lånesumma som är mycket rimlig. Det finns flera skäl till varför en bank eller kreditgivare kan neka till ett lån och det kan vara bra att vara medveten om dessa innan man ens ansöker. Har man reda fått nej så ska man inte bli nedstämd. Det går att se över vad detta beror på, sanera sin ekonomiska situation så att man får ett ja vid nästa ansökningstillfälle.

Viktigt att tänka på innan du ansöker lån

  Det att ansökningar om kredit registreras ska man vara väl medveten om. Du tänker ju inte på att produkter på avbetalning är ett slags lån men så ser det ut i dina papper. Om du har tittat på en ny TV och ansökt om kreditköp i flera butiker så kommer detta alltså att synas som att du har sökt om lån och det får konsekvensen att du verkar desperat. Därför ska man inte ansöka om avbetalningsplaner hur som helst utan hellre köpa saker kontant så ofta som det går. Om du redan vet att du har en betalningsanmärkning som ligger kvar sedan två år tillbaka så finns det lån och banker som du inte ska slösa din tid på. Du får helt enkelt vänta tills anmärkningen är borta eller så får du vända dig till en kreditgivare som kan ge privatlån med betalningsanmärkning. Ju mer du vet om det som står om dig i registren ju enklare blir det att avgöra om det är värt att söka om ett lån eller inte.

 Mot en bättre ekonomi

När du har fått nej till ett lån så ska du ta reda på varför och sedan så ska du göra något åt detta. Vad gäller gamla betalningsanmärkningar så är det bara att vänta de 3 åren på att de försvinner. I övrigt så kan det vara smart att skuldsanera och lägga ihop lån till ett enda lån. På så vis så får du bättre kontroll över din ekonomi och med tiden så ser den bättre ut även i de kreditupplysningar som görs om dig. Efter något år så kan det hela se så pass bra ut att du kommer att få ett ja till samma lån som du just fått avslag för.