Vem kan vara medlåntagare på ett huslån?

Varför medlåntagare till ett huslån?

  Om du kan få en medlåntagare på ditt huslån så är chansen att du får det större. Detta trots att din ekonomi kanske inte räcker hela vägen för summan som du vill låna. Det här beror förstås på att banken får ytterligare en säkerhet för lånet och därmed så vågar man låna ut till den som annars inte hade bedömts som kreditvärdig. Det är du som bestämmer vem som ska vara medlåntagare med dig och den som är villig att ta denna risk för att hjälpa dig kan alltså skriva under lånekontraktet tillsammans med dig. Medlåntagare på ett huslån kan vara i princip vem som helst med god ekonomi som är villig att stå i god för dig och dela ansvaret för bolånet. Vanligtvis är det dock en partner, familjemedlem eller nära vän som blir medlåntagare till ett lån för att köpa bostad.

 Lättare att få lån med borgenär

  Det är lättare att få större huslån med en medlåntagare eller en så kallad borgenär och det här är ganska vanligt att göra då man lånar pengar till ett hus som man köper tillsammans med en partner. Om man ändå ska bo i huset tillsammans så kan man ju lika gärna dela på lånet och se till att det blir lättare att få. Det här är en stor fördel just för dem som vill ha ett bättre boende men som enskilt inte har råd med kostnaden för det. Det är också viktigt att ha sparat ihop en handpenning till huslånet för att få ett mer fördelaktigt och mer prisvärt bolån.

En vän eller någon från familjen

  Det finns även situationer då man kanske ber en vän eller familjemedlem som inte kommer att bo i huset om att ställa upp som medlåntagare. Det här fungerar också, men det skapar en annorlunda situation och den som blir medlåntagare utan att själv lst bo i huset måste ha god anledning för att ta denna risk. Man brukar frånråda vänner från att bli medlåntagare på detta vis eftersom det kan ställa till det rejält om den som egentligen ska stå för lånet inte längre klarar av avbetalningarna. Det är dock viktigt att tänka på att om du inte tar ansvar för ditt lån och sköter betalningarna så kommer din medlåntagare ha ansvar för lånet och kan bli tvungen att betala av lånet för din del. Medlåntagaren behöver som oftast också antingen lägga egna förmögenheter i pant eller visa upp en riktigt stabil ekonomi utan några som helst betalningsanmärkningar eller liknande. Innan du ansökan om lånet med medlånstagare är det viktigt att du är säker på att kunna betala av ditt lån och att du inte riskerar att skuldsätta eller förlora familje- eller vänskapsband på grund av svårigheter med amorteingar av lånet.

Ansvaret för lånet delas med medlåntagaren

Det är viktigt att komma ihåg att medlåntagare har samma ansvar för lånet. Även om ni gör upp om vem som ska betala för det så är det båda personerna som rent lagligt har 100% ansvar vardera för huslånet. Det här betyder alltså att den som kanske mest ställer upp för att vara schysst kan åka på en obehaglig överraskning om den som skulle ha stått för kostnaderna inte gör det. Med tanke på detta så är svaret på vem som kan vara medlåntagare på ett huslån någon som själv har ett intresse i huset eller någon som kan stå ut med att åka på dyra betalningar för ett hem som han eller hon inte ens bor i.